Praha Jeruzalém

Pozitivní pohyb ve vztazích arabského světa k Izraeli se neomezuje pouze na tamní křesťany. Stále více sunitských států, jež nemají s Izraelem oficiální diplomatické styky, ve skutečnosti s židovským státem už nějakou dobu tiše spolupracuje. V poslední době se tyto vztahy postupně stávají viditelnějšími, ať už formou oficiálních kroků, nebo novinových článků, které volají po uznání existence Izraele jako reality Blízkého východu.

Autor: Yoni Ben Menachem, 30. dubna 2019

Navzdory odporu Palestinců se Spojené arabské emiráty rozhodly umožnit Izraeli účast na výstavě Expo 2020, která se bude konat na podzim v Dubaji. Tato zpráva se rozšířila po arabském světě jako požár. Izrael bude na výstavě prezentovat své vynálezy v oblasti vodohospodářství, zdravotnické techniky, informatiky a vyspělých technologií a seznámí tak arabské návštěvníky s fenoménem izraelských inovací.

Palestinská autonomie vedená Fatahem stejně jako její rival v Gaze, Hamás, pečlivě sledují každý náznak otevřené normalizace mezi Izraelem a umírněnými arabskými státy a ihned jej odsuzují. Nyní jsou tedy na pranýři emiráty. Izrael naopak svou účast v Dubaji otevřeně a s hrdostí ohlašuje. Premiér Netanjahu ji veřejně komentoval slovy, že jde „o další doklad zlepšujícího se postavení Izraele ve světě i v regionu“. Hamás na to reagoval prohlášením, že účast Izraele v Dubaji představuje „nebezpečný vývoj“. Mluvčí Hamásu Sami Abu Zohari požadoval zákaz izraelské účasti, která podle něj „podporuje izraelské zločiny a porušuje nedávné rezoluce arabského summitu v Tunisku.“ Také Palestinská autonomie protestovala. Poradce pro mezinárodní otázky Nabil Šaath vidí v rozhodnutí SAE „výsměch palestinské pozici“. „Normalizace s Izraelem je pro každý arabský stát vážná chyba,“ dodal Šaath.

V posledních měsících, patrně v souvislosti s očekávaným zveřejněním Trumpovy „dohody století“, se dosud skrytá spolupráce mezi Izraelem a státy Arabského zálivu stále více dostává na světlo. Izrael se otevřeně účastní sportovních a kulturních aktivit ve Spojených arabských emirátech, Kataru, Ománu a Bahrajnu. V tomto kontextu je třeba zmínit také oficiální návštěvu Binjamina Netanjahua v Ománu v říjnu loňského roku.

Saúdská Arábie zatím žádnou izraelskou delegaci oficiálně nepřijala. Arabský svět je však přesvědčen, že za zavřenými dveřmi se mezi Izraelem a saúdským královským palácem rozvíjejí velice úzké diplomatické a bezpečnostní vztahy. Očekává se, že budou zveřejněny v okamžiku, kdy to pro Saúdskou Arábii bude únosné.

Postoj Spojených arabských emirátů

Nezdá se, že by si SAE příliš dělaly z palestinských protestů proti účasti Izraele na Expo 2020. Ministr zahraničí Anwas Karakash na jaře vyzýval k tomu, aby se „arabský svět vůči Izraeli otevřel“, a řekl, že „vztahy mezi arabskými státy a Izraelem musí doznat změny, aby došlo k pokroku v mírových jednáních mezi Izraelem a Palestinci“. Tato slova někteří arabští komentátoři vykládají jako souhlas s izraelským názorem, že normalizace mezi Izraelem a arabskými státy nemusí záviset na dosažení trvalé izraelsko-palestinské dohody, a že vztahy by se měly vyvíjet přirozeně, protože Izrael s žádnou arabskou zemí není v konfliktu, a navíc s Egyptem a Jordánskem již mírovou smlouvu uzavřel.

Emiráty každopádně ignorují rezoluce Arabské ligy i arabského summitu, které zakazují otevřenou normalizaci s Izraelem. Jiné státy Zálivu míří stejným směrem. Vědí, že tyto rezoluce jsou bezzubé a že jejich zájem na spolupráci s Izraelem a jeho spojencem Spojenými státy je pro ně daleko důležitější vzhledem k nebezpečí, které pro ně představuje jednak Írán, jednak Islámský stát.

Spory mezi emiráty a Palestinci a některými dalšími arabskými státy se projevily na mimořádném zasedání arabských ministrů zahraničí v Káhiře v dubnu tohoto roku. SAE tlačily na otevřenou normalizaci vztahů s Izraelem silněji než kterýkoli jiný arabský stát. Představitelé Palestinské samosprávy tvrdí, že emiráty k tomu dostaly zelenou od Saúdské Arábie, která usiluje o dobré vztahy s prezidentem Trumpem, a že jejich postup klade základy pro další fázi, kdy bude Izrael hrát roli silného spojence Arabů proti nebezpečí z Íránu.

Podle Palestinců to znamená změnu pravidel hry. Regionální situace se vyvinula ve prospěch Izraele a státy Zálivu nyní vnímají Palestince jako velkou překážku pro upevnění vztahů s Izraelem a Trumpovou vládou.

Izrael má správnou politiku

Normalizaci vztahů s arabským světem je třeba podporovat a to, co se děje v skrytu, by se mělo dostat na světlo. Íránské nebezpečí pomohlo arabským státům překonat bariéru strachu, kterou vystavěli Palestinci, a v normalizaci s Izraelem už nevidí velký problém.

Stojí za to připomenout důležitá slova ománského ministra zahraničí Yusufa bin Alawiho po Netanjahuově návštěvě Ománu: „Izrael je realita Blízkého východu a každý to ví. Také svět si je této skutečnosti vědom a možná nastal čas, abychom se podle toho zachovali.“

Arabští vládci uznávají sílu a mají zájem o podporu Izraele a Trumpovy vlády. Na jedné straně vidí, jak Izrael s plnou americkou podporou, a dokonce s určitou mírou koordinace s Ruskem, napadá íránské pozice v Sýrii, a na druhé straně pozorují jednak odmítavý postoj Mahmúda Abbáse vůči jakémukoli kompromisu s Izraelem a současně vývoj v Pásmu Gazy, jež Hamás a Islámský džihád postupně proměňují v íránskou baštu.

Podmínky pro otevřenou normalizaci mezi státy Arabského zálivu a Izraelem postupně dozrávají a Izrael by měl podporovat každou příležitost ke spolupráci. Je to důležitý proces, který pomůže Palestincům pochopit, že Izrael je realita a že si na přítomnost židovského státu na Blízkém východě zvykají už i ty arabské státy, které na rozdíl od Egypta a Jordánska dosud mírovou smlouvu s Izraelem nepodepsaly.

Yoni Ben Menachem je zkušeným komentátorem izraelského rozhlasu a televize pro otázky arabského světa a diplomatických vztahů. Pracoval jako generální ředitel Izraelské vysílací společnosti a je analytikem Jeruzalémského centra pro veřejné otázky.

22.09.2019 05:11 Mojmír Kallus321Zdroj: Jerusalem Center for Public Affairs

Klíčová slova