Praha Jeruzalém

Autor: Giulio Meotti

Izraelští novináři nyní tvrdě pracují na tom, aby ovlivnili možné výsledky těchto nových voleb:

Jednotná vláda mezi Likudem a Modrou a bílou, s nebo bez Benjamína Netanjahu.

Nová vláda Likudu a Libermana.

Vláda Likudu a Strany práce.

Středově levicová vláda s externí arabskou podporou.

Nové volby.

V této diskuzi nám uniká to hlavní. Izrael je sužován větrem antisionismu.

Jak Benny Gantz, tak Yair Lapid jsou rozhodně sionističtí vlastenci. Ale kdo si může být opravdu jistý, že jakmile budou jednou u moci, budou podporovat poslání Izraele být národním státem pro židovský lid?

Liberman, který se proslavil jako pravicový „jestřáb“ (příznivec agresivní politiky), si v poslední době osvojil sekulární proti náboženskou agendu. A militantní sekularismus a sionismus zřídka kdy žily bok po boku.

Krajní levice se stále drží, rozdělená mezi zmrzačenou Stranu práce a nově poraženecký Demokratický tábor. V případě jednotné vlády by Arabská sjednocená kandidátka vedla opozici a vláda by s ní měla sdílet bezpečnostní informace.

Co by také mohli požadovat od Gantze? Peníze pro své komunity a antisionistickou agendu. Respektuji ultra ortodoxní strany, ale ty mají se sionismem problém. A náboženský nacionalismus? Yamina neměla dostatečný úspěch a Otzma nepřekročila hranici, čímž skončila svůj osud jako další Ehud Barak.

Izraelská společnost je silná, plná života, její identita je viditelná a pyšná a v posledních několika letech byli její představitelé schopni schválit některé velmi dobré zákony ohledně židovského charakteru státu. Ale také víme, že všechno se může v minutě změnit.

Minulý týden byl Izrael ve zprávách kvůli tomu, že mluvil o připojení jordánského údolí a některých částí Judska a Samaří (celých nebo pouze oblasti C). Dnes slaví Ayman Odeh velký úspěch, Bibi Netanjahu riskuje, že skončí své dny jako David Ben Gurion v poušti, sekularistická nálada bují a Eretz Israel ztratil některé ze svých obhájců.

Modlím se, aby to všechno dopadlo pro židovský stát a lid dobře.

21.09.2019 16:22 Lucie Krchňáková282Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News