Praha Jeruzalém

Korupční skandál, který zahrnuje sexuální přečin, nepotismus, odvetu proti interním informátorům a spoustu cest v business třídě, ovládl Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Pro UNRWA to znamená další prohru a je to svědectvím o myšlence mezinárodní agentury věnované jedinému zájmu. Ale je to také jedinečná příležitost nahlédnout za oponu miliardové byrokracie OSN a postupně ji vyřadit ze hry.

Vážná nařčení z korupce proti UNRWA pocházející z interní zprávy z prosince 2018, která se dostala na veřejnost, byla minulý týden odhalena médii Al Jazeera a Agence France-Presse. Zveřejněná zpráva obviňuje generálního komisariáta Pierra Krähenbühla z toho, že jmenoval Marii Mohammedi, se kterou měl vztah „za hranicí profesionálního“, do nově vytvořené role hlavní poradkyně a létal s ní po celém světě v business třídě. OSN říká, že se případ stále vyšetřuje.

Podle zprávy umožnila Mohammedi její nová práce, aby se připojila ke Krähenbühlovi na jeho hektických a nákladných cestách. Současní a bývalí představitelé UNRWA ho popisují jako věčně nepřítomného v Jeruzalémě, jako ponorku, která se „vynoří na pár dní“ na schůzky, a poté „na dlouhá období zmizí do neznáma“. UNRWA, která si stěžuje, že má nedostatek financí, to všechno zaplatila.

Cesty generálního komisariáta, vysvětluje zpráva, nechaly řízení operací UNRWA v Jeruzalémě na náčelníkovi štábu Hakamu Shahwanovi. Naneštěstí, Shahwan sám je obviněn z šikanování zaměstnanců, z toho, že se chová jako „násilník“, obchází postupy nákupů a dalších finančních rozhodnutí, a prokazuje nadměrnou zaujatost pro Palestinskou samosprávu. UNRWA říká, že byl od agentury „oddělen“ po té, co napsal anonymní emaily novinářům, ve kterých se snažil zprávu zdiskreditovat. Shahwan říká, že je na placené dovolené a žádná konkrétní obvinění nekomentoval.

Desetistránková zpráva také obviňuje zástupkyni generálního komisariáta Sandru Mitchell, že používala svou moc k tomu, aby byl její manžel Robert Langridge povýšen na vyšší pozici. Odstoupila z funkce, ale zůstává mezi zaměstnanci. Mitchell a Langridge obvinění popírají, stejně jako Krähenbühl a Mohammedi.

V minulosti byla UNRWA obviněna Izraelem a nezávislými výzkumníky z toho, že zaměstnává členy Hamásu a používá antisemitské učebnice. Ve školách UNRWA se také několikrát našly schované rakety. Možná to není tak překvapivé, že organizace, která je tak zkorumpovaná ve svém jádru, je ještě více zkorumpovaná na vrcholu.

Načasování zprávy má obzvláště negativní dopad. Díky tomu, že Trumpova vláda dříve v tomto roce přerušila americké financování ve prospěch UNRWA, což snížilo příspěvek USA na nulu, jmění agentury prudce kleslo. Generální tajemník OSN António Guterres, který nad nálezy seděl několik měsíců, v červnu konečně naznačil, že „se zavazuje k tomu pohotově jednat podle celé zprávy“. Švýcarsko, Belgie a Nizozemsko nyní pozastavily své financování až do doby vyšetřování. Nákladné cesty v business třídě pravděpodobně neuspěly u dárců, kteří byli zahrnuti příběhy o zoufalém stavu financí UNRWA.

Tím, že je UNRWA naprosto závislá na dárcích, žije neustále na hraně. Její financování je nejisté a zůstává tajemstvím. Agentura pravidelně hodnotí svou správu, ale zveřejňuje jednotně pozitivní zprávy. Rozkazem je vždy podporovat žádosti o budoucí financování a vyhnout se tomu, poskytnout argumenty kritikům, jmenovitě USA a Izraeli.

První lekce, kterou se můžeme naučit z tohoto skandálu je to, že podporovatelé musí požadovat interní kontroly, externí audity a veřejný přístup k informacím. Ujištění ohledně potřeb Palestinců nestačí. Pečlivý dohled je třeba i v případě Palestinské samosprávy, která používá cizí pomoc, aby platila stovky miliónů dolarů jako penze teroristům a jejich rodinám.

Druhá lekce se týká nebezpečí toho, když se mezinárodní organizace věnuje jediné populaci. UNRWA byla v podstatě ovládnuta Palestinci už před desetiletími. Zpolitizování začalo odspodu se školními osnovami, ale vplížilo se až nahoru, kdy vedoucí pracovníci požadují pro Palestince takzvané právo návratu.

Přerušení financí USA bylo první vážnější výzvou pro dlouho přezrálý status quo. Tento poslední skandál je příležitostí pro USA, aby společně s dalšími naštvanými dárci požadovala plán postupného zrušení celé organizace.

30 000 zaměstnanců UNRWA by se mohlo připojit k Palestinské samosprávě, která by převzala jejich zdravotní, vzdělávací a sociální povinnosti jako stát, kterým tvrdí, že je. Nákladný kádr UNRWA, včetně lobbistů ve Washingtonu a Ženevě by měl být rozpuštěn. A palestinští obyvatelé arabských států – všichni z nichž jsou UNRWA považováni za uprchlíky – by se měli stát občany oněch států, jako jsou v Jordánsku nebo pod Palestinskou samosprávou. Pokud si Palestinci opravdu přejí stát, měli by rovněž požadovat zrušení UNRWA.

16.08.2019 18:10 Lucie Krchňáková319Zdroj: BESA CENTER

Klíčová slova