Praha Jeruzalém

Ve chvíli, kdy si Palestinci všimli saúdského blogera na jednom z nejposvátnějších míst islámu, předvedli mu, jak zachází se svými arabskými bratry.

Autor: Khaled Abu Toameh, The Gatestone Institute

Když saúdský bloger Mohamed Saud přišel 22. července na území Al Aqsy, očividně si myslel, že se zde v klidu pomodlí před tím, než bude pokračovat v procházce po tržišti ve Starém městě Jeruzaléma.

Kromě toho si Saud očividně myslel, že jako arabský muslim bude svými palestinskými bratry vřele uvítán.

Mýlil se.

Ve chvíli, kdy si Palestinci všimli saúdského blogera na jednom z nejposvátnějších míst islámu, předvedli mu, jak zachází se svými arabskými bratry.

Videa, která zaplavila sociální média, zobrazují několik Palestinců, jak na Sauda chrlí nadávky a plivají na něj. Když území opouštěl, jeden Palestinec na něj hodil plastovou židli.

Co tento saúdský návštěvník udělal, že si zasloužil takové ponížení a fyzické násilí? Jaký zločin spáchal, že byl odsouzen jako „odpad“, „zvíře“, „zrádce“ a „sionista“?

Saudův nešťastný zločin – v očích Palestinců – byl ten, že byl součástí delegace arabských novinářů, kteří byli pozváni, aby navštívili Izrael. Takové návštěvy jsou Palestinci často odsouzeny jako činy, které vedou k propagování normalizace mezi Araby a Izraelem. Palestinci jsou silně proti jakékoliv formě normalizace s Izraelem a považují to za rovné vlastizradě. Bojí se, že pokud Arabové normalizují své vztahy s Izraelem, přestanou se zajímat o Palestince. Palestinská pozice je taková, že nemůže být žádná normalizace mezi Izraelem a Araby před tím, než bude vyřešen izraelsko-palestinský konflikt.

Toto ponižující chování mělo daleko k ojedinělému incidentu. Ve chvíli, kdy se palestinská média dozvěděla o příjezdu novinářů do Izraele, honem vydala prohlášení odsuzující delegaci a vyzývající Araby a muslimy, aby si návštěvníky dali na černou listinu.

Svaz palestinských novinářů (PJS), seskupení, kterému dominují věrní stoupenci vládnoucí frakce Fatahu prezidenta Mahmouda Abbáse, bylo první, které proti arabským novinářům vystoupilo a obvinilo je z toho, že propagují normalizaci s Izraelem.

PJS a další palestinská média vyzvala Federaci arabských novinářů, aby si tyto novináře přidala na černou listinu. Tento příkaz znamená, že novináři, kteří navštívili Izrael budou vykázáni z jakékoliv unie nebo organizace, do které patřili. Také to znamená, že budou bojkotováni ostatními arabskými novináři a médii a nedostanou zaměstnání.

Jak „umírněný“ palestinský režim podněcuje k nenávisti

Hlavním důvodem, proč byl saúdský bloger napaden a ponížen během své návštěvy mešity Al-Aqsa bylo podněcování nenávisti. A to zejména ze strany PJS, skupiny přidružené k Fatahu, která je některými na západě a dokonce i v Izraeli popisována jako „umírněná“ a „pragmatická“.

Nedávno právě tato skupina PJS varovala palestinské novináře před tím, aby přijímali pozvání vyslance prezidenta USA Jasona Greenblatta, aby navštívili Bílý dům.

V červnu PJS odsoudil Bahrajn za to, že pozval izraelské novináře, aby napsali o ekonomickém workshopu „Mírem k prosperitě“ vedeném USA.

Rami Alshrafi, jeden z vedoucích PJS v pásmu Gazy, vyhrožoval, že tato skupina veřejně zostudí jakéhokoliv novináře, který by se zapojil do aktivit, které by mohly vést k normalizaci s Izraelem. „Zveřejníme seznam všech arabských novinářů, kteří podnikají kroky k normalizaci s okupujícím státem Izraelem,“ řekl. „Zveřejníme černou listinu všech arabských novinářských organizací a novinářů, kteří hostí izraelské novináře.“

Před několika lety PJS také zorganizoval bojkot izraelských novinářů a vyhrožoval, že bude bojkovat jakéhokoliv palestinského funkcionáře, který by udělal rozhovor pro izraelská média. V jednom rozhovoru vysvětlil předseda PJS, Nasser Abu Bakr, bývalý novinář pro Agence France-Presse (AFP), že takto bylo rozhodnuto poté, co on a jeho přátelé „došli k závěru, že žádný rozhovor palestinského funkcionáře pro izraelská média neslouží palestinské věci.“

Je bizarní, že zatímco Abbásův svaz opakovaně vyzýval k bojkotu izraelských novinářů, nadále se tu a tam setkává se zástupci izraelských médií. PJS a její členové Abbáse pochopitelně nikdy neodsoudili za to, že porušuje jejich zákaz. Moc dobře vědí, že v okamžik, kdy řeknou slovo proti prezidentu Palestinské samosprávy, buď přijdou o finance od palestinské vlády nebo skončí ve vězení – nebo ještě něco horšího.

Palestinští novináři nejprve podnítili veřejnost proti svým izraelským kolegům a požadovali jejich bojkot. Potom podnítili veřejnost proti palestinským novinářům, kteří se opovážili setkat se s Izraelci. A nyní jsou na řadě ne-palestinští arabští novináři, aby pocítili jejich nenávist.

Místo toho, aby arabské novináře v Jeruzalémě přivítali a pozvali je na návštěvu do Ramally, de facto hlavního města palestinského vedení, se Palestinci rozhodli urazit a fyzicky napadnout svého saúdského návštěvníka. Jako kdyby to nestačilo, požadují, aby Arabové a muslimové potrestali blogera a jeho kolegy za to, že údajně propagovali normalizaci s Izraelem.

Budoucí palestinské vazby s arabskými zeměmi?

Napadení saúdského blogera nevěstí nic dobrého pro budoucí palestinské vztahy se Saúdskou Arábií a dalšími arabskými státy.

Někteří Saúdové vyjádřili své znechucení z útoku na Sauda na sociálních médiích. „Nechápu opovážlivost Palestinců, kteří vyjádřili svou radost z útoku,“ řekl saúdský občan Ibrahim Al-Sulieman.

Jiný Saúd, Abdullah, komentoval: „Přestože Saud zastupuje pouze sám sebe, Palestinci ukázali svou nenávist vůči němu pouze proto, že je ze Saúdské Arábie.“

Zatímco izraelští vládní úředníci „krutý“ útok na saúdského blogera okamžitě odsoudili, palestinští vůdci to neudělali, což je odpověď, která pravděpodobně zhorší napětí mezi Palestinci a Saúdskou Arábií.

Je tu ještě jeden důvod, proč Palestinci nechtějí vidět Saúdy na území mešity Al-Aqsa: Palestinci se pravděpodobně bojí, že Saúdská Arábie usiluje o roli „správce posvátných míst“ v Jeruzalémě, tedy roli, kterou má v současnosti Jordánsko. Jak Jordánsko, tak Palestinci jsou silně proti tomu, aby byla Saúdům poskytnuta jakákoliv role ve spravování posvátných míst ve městě. Monopol nad mešitou jim přináší, jak věří, prestiž a respekt v arabských a islámských zemích.

Útok na saúdského blogera je dalším znakem narůstajícího napětí mezi Palestinci a některými arabskými zeměmi, včetně Saudské Arábie. Podle některých zpráv Saúdové zahájili tvrdý zákrok na Palestince žijící v jejich království tím, že zatkli a pronásledovali desítky z nich.

Zprávy o smíření mezi několika arabskými státy a Izraelem dělají Palestincům starosti: říkají, že cítí, že jejich arabští bratři se k nim otáčejí zády. Tento pocit opuštění byl ještě zesílen tím, když Saúdská Arábie a některé arabské státy odmítly poslechnout výzvy Palestinců, aby bojkotovaly ekonomický workshop v Bahrajnu.

Nedávný průzkum veřejného mínění ukázal, že 80% dotázaných Palestinců vidí účast arabských zemí na workshopu jako opuštění palestinské věci.

V jednom ohledu mají Palestinci pravdu: jejich arabští bratři jim opravdu začínají ukazovat záda. Palestinci by si mohli položit důležitou otázku: proč se to děje? Tady je nápověda: Plivání do tváře saúdského blogera a nadávání mu do „zvířete“ a „sionisty“ není chování usnadňující tok peněz z jeho státu – nebo z jakéhokoliv pořádného subjektu -, který odmítá dostávat facky, zatímco poskytuje dary.

05.08.2019 05:40 Lucie Krchňáková575Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova