Praha Jeruzalém

Konference, která se konala minulý týden ve Varšavě, se může ukázat jako zásadní předěl v Netanjahuově desetiletí trvajícím úsilí vyvíjet na Írán mezinárodní tlak.

Autor: David Isaac, World Israel News, 18. února 2019

V diplomatickém úsilí předsedy vlády Benjamina Netanjahua vyvíjet na Írán mezinárodní tlak došlo k mnoha skvělým momentům. Avšak Varšavská konference konaná minulý týden bude asi největší. Tam stál izraelský premiér na čestném místě obklopeném zástupci 60 národů, které se shromáždily za jediným cílem – konfrontovat Islámskou republiku.

Konference znamenala „historickou změnu“, řekl Netanjahu po návratu do Izraele na pravidelném zasedání vlády. Ve Varšavě mluvili proti Íránu otevřeně a upřímně nejméně čtyři z pěti ministrů zahraničí arabských zemí.

„Bylo tam 60 ministrů zahraničí a vyslanců zemí, včetně arabských zemí, se kterými nemáme vztahy, kteří si spolu s Izraelem sedli a postavili se proti Íránu,“ řekl Netanjahu.

Summit byl historický také v tom, co řečeno nebylo. Bylo to poprvé, kdy na takovéto konferenci o Blízkém východu na vysoké úrovni nebyl řešen problém Palestiny.

Ve Varšavě reálně nahradil Írán Izrael v pozici „bogeymana“ Středního východu – jen s tím rozdílem, že v tomto případě jde o skutečné monstrum. Netanjahu řekl: „Řekl jsem jim, že íránská agrese je hlavním faktorem, který podkopává Blízký východ a celý svět, a že musíme zabránit Íránu, aby dosáhl jaderných zbraní, a zablokovat jeho vojenské ukotvení v Sýrii. Budeme i nadále jednat tak, abychom zajistili bezpečnost Izraele. „

Arabské státy v blízkosti Islámské republiky byly připraveny toto poselství slyšet. Na videu uniklém z uzavřeného jednání arabští představitelé z Bahrajnu, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů označili Írán za největší hrozbu v regionu.

Bahrajnský ministr zahraničí, Khalid Al Khalifa, byl nejhlasitější. „Vyrůstali jsme na palestinsko-izraelském sporu jako té nejdůležitější záležitosti, kterou bylo třeba řešit… Ale teď jsme uviděli větší výzvu. Viděli jsme něco mnohem nebezpečnějšího, to největší nebezpečí naší moderní historie pochází z Islámské republiky, z Íránu.“

Konference také splnila další klíčový cíl – vyslat Evropské unii zprávu, že ne všichni v tomto nadnárodním orgánu jsou spokojeni s íránskou politikou.

Vedení EU nedávno vytvořilo finanční mechanismus, který by evropským společnostem pomohl obcházet americké sankce. Tento krok byl podpořen velkými hráči – Německem, Francií a Spojeným královstvím. Jiní ovšem měli pochybnosti o tom, nakolik je moudré postavit se Spojeným státům a podporovat tuto imperialistickou islámskou mocnost dodávkami jejich zboží. Až do Varšavy tyto země neměly svůj hlas.

Média nepřátelská vůči prezidentu Spojených států Donaldu Trumpovi a Netanjahuovi se pokusila konferenci vylíčit jako neúspěch. CNN ji označila za „diplomatickou nemotornost“, s tím, že rozděluje spojence Ameriky, když ve skutečnosti dělá pravý opak. New York Times ji vylíčil jako neefektivní. Washington Post ji zamítl ještě před tím, než začala.

Lepší měřítko její účinnosti lze ovšem nalézt v reakcích amerických a izraelských nepřátel. Palestinci znervózněli a plně si uvědomili, jak moc tato konference posunula hranice. Okamžitě zahájili kampaň, ve které se pokouší zvrátit dosažený pokrok a odsoudili jako „zrádce“ jakoukoli arabskou zemi, která mluví s Izraelem. Hizballáh tuto konferenci napadl úplně stejným směrem.

Nejbizarnější ovšem byly patetické pokusy Ruska, Turecka a Íránu uspořádat souběžnou konferenci. Tři vůdcové těchto zemí, kteří společně seděli v průhledné snaze vytvořit protiváhu Varšavě, vypadali naprosto chabě ve srovnání s 60 zeměmi, které se shromáždily v Polsku. Zdálo se, že byli přistiženi nazí.

Netanjahu vůči Íránu zabodoval. V září 2018 před shromážděním OSN odhalil tajné jaderné zařízení Íránu. Potom znovu v dubnu, kdy odhalil ukradené jaderné archivy Íránu. Avšak Varšavská konference se opravdu může stát největším diplomatickým zvratem.

19.02.2019 09:45 Daniel Žingor342Zdroj: World Israel News

Klíčová slova