Praha Jeruzalém

Po projevu O stavu Unie lze získat přesvědčení, že je Trump jedním z nejvíce proizraelských a prožidovských prezidentů v amerických dějinách.

Autor: Daniel Krygier, World Israel News, 11. února 2019

Vztahy mezi Trumpovou administrativou a progresivními americkými židovskými organizacemi zůstávají napjaté. Pokud jde o americké liberální Židy, prezident Trump nemůže udělat nic správně a naopak bývalý prezident Obama nemohl udělat nic špatně.

Nicméně, ve svém nedávném projevu ke stavu Unie se prezident Trump stal silným kandidátem na jednoho z nejvíce pro-Izraelských a pro-židovských prezidentů v americké historii.

Abychom byli spravedliví, na počátku svého prezidentského úřadu Trump zakopl. Na začátku se zapletl s pravicovým židofobem Davidem Dukeem. Trump byl také široce kritizován za své kontroverzní prohlášení ohledně bílé supremacistické rally v Charlottesville. Nicméně se politicky nezkušený Trump chytil prezidentsky vzestupné křivky a veřejně se od Dukeovy bigotnosti distancoval.

Naproti tomu bývalý prezident Obama se nikdy nevzdal svých problematických vazeb s antisemitskými islamisty a radikální levicí a jen s obtížemi se odtrhl od reverenda Jeremy Wrighta. A když se po osmi letech v úřadu objevila jeho přátelská fotka s Louisem Farrakhanem, nikdy nebyl přinucen se k tomu vyjádřit.

Stejně jako jakýkoli veřejný činitel by Trump měl být nakonec posuzován na základě své politiky a nikoli jen podle svých projevů. Nicméně, v případě Izraele a židovského národa prezident Trump dosud své sliby dodržuje.

Liberální Židé, kteří oponují prezidentovi Trumpovi, často tvrdí, že jeho úzké vztahy s izraelskou konzervativní netanjahuovou vládou by neměly být zaměňovány za prožidovské. Tento argument je však jednoduše nepřesvědčivý.

Prezident Trump přesunul americké velvyslanectví do izraelského hlavního města Jeruzalém. To nemá nic společného s pravicovou nebo levicovou politikou a v průběhu let je podporováno většinou světového židovstva. Uznáním Jeruzaléma jako izraelského hlavního města prezident jednoduše zrealizoval nesplněné sliby svých předchůdců Clintona, Bushe a Obamy.

Více než kterýkoli jiný americký prezident zaujal silný postoj vůči přednímu světovému sponzorovi terorismu – íránskému islámskému režimu. Prezident Obama, který byl liberálními americkými Židy nejvíce přijímán, podporoval otevřeně tento antisemitský režim tím, že ho zaopatřil penězi i politickou podporou.

Trump ve svém projevu nebránil jen Izrael, ale Židy jako celek. On odsoudil bílý supremacistický antisemitský masakr synagogy v Pittsburghu. On pozval dva přeživší holocaustu na svou řeč. A nedávno jmenoval prokurátora v Los Angeles Elana Carraa jako vyslance amerického ministerstva zahraničí pro boj s antisemitismem.

Prezident Trump možná nezíská vysokou popularitu mezi židovskými liberály. Ve skutečnosti bude Trumpova prožidovská politika „progresivním“ americkým Židům, kteří bojují se svou slabou židovskou identitou, často cizí. Ale oni jsou možná ti nejhorší soudci Trumpovy pro-židovské bona fides. Chcete-li parafrázovat populární vtip o Trumpovi, na rozdíl od nich má on židovská vnoučata.

Ve skutečnosti, pokud jde o Izrael a to, na čem skutečně záleží většině nelevicových Židů po celém světě, Trump si již zajistil místo jako jeden z nejvíce pro-židovských prezidentů Bílého domu.

12.02.2019 07:40 Daniel Žingor211Zdroj: World Israel News