Praha Jeruzalém

Zatímco Paříž trvá na tom, že usiluje o arabsko-izraelský mír, nepřímo financuje terorismus a odměňuje protiizraelskou propagandu.

Autor: Daniel Krygier, World Israel News, 9. prosince 2018

Pokud se francouzský prezident Emmanuel Macron chce představit jako upřímný vyjednavač v arabsko-izraelském konfliktu, má zábavný způsob, jak to ukázat.

Abbásův režim v Ramalláhu nedávno oznámil, že od francouzské vlády získal osm milionů eur. Celkově Francie v roce 2018 přispěla do všeobecného rozpočtu PA 16 miliony EUR. Ramallah používá tento rozpočet na financování svého programu „Platíme za vraždy“, který nabízí finanční pobídky za vraždění Židů v Izraeli.

PA vyplácí renty teroristickým vězňům a rodinám mrtvých teroristů, kteří jsou oslavováni jako „mučedníci“. Navzdory rozsáhlé kritice přidělila PA programu „Platíme za vraždy“ 1,237 miliardy šekelů, což odpovídá více než 7% celého rozpočtu Ramallahu na rok 2018. Zatímco mnozí západní liberálové trvají na tom, že Mahmúd Abbás je „umírněný“ vůdce PA, ten prohlásil, že vyplácení rent teroristům je jeho hlavní prioritou.

Nevyvážený přístup Francie k arabsko-izraelskému konfliktu se ovšem neomezuje pouze na nepřímou toleranci terorismu proti židovskému státu. Francouzská vláda právě udělila extrémně levicové organizaci B’Tselem, která sídlí v Jeruzalémě a její partnerské organizaci al-Haq, Ocenění Francouzské republiky za lidská práva za rok 2018. Zatímco B’Tselem tvrdí, že je organizací zabývající se lidskými právy, má tato kontroverzní skupina financovaná ze zahraničí dlouhou historii jednostranných a systematických pomluv Izraele.

Zatímco demonstruje kvůli izraelské demokracii, B’Tselem z velké části ignoruje a dokonce očišťuje despotickou PA od závažného porušování lidských práv a podpory terorismu. 18. října 2018 se výkonný ředitel společnosti B’Tselem Hagai El-Ad zúčastnil zasedání Rady bezpečnosti OSN. Ředitel B’Telem seděl vedle vyslance Ramaláhu Riyada Mansoura, špinil Izrael a falešně srovnával izraelskou politiku v Judsku a Samaří s apartheidem bývalého rasistického režimemu v Jižní Africe.

Ironií je, že ředitel B’Telem neměl žádné námitky proti tomu, aby seděl vedle zástupce PA, režimu, který požaduje území bez Židů, hrdě obhajuje rasistickou židovskou nenávist a krutě trestá arabské obyvatele, kteří prodávají pozemky Židům. Arabský muž, který žádal PA, aby prodala jeho pozemek Židům, byl právě nalezen mrtvý v izraelském arabském městě Jaljuliya.

Francie má dlouhou historii kritiky americké zahraniční politiky na Středním východě i mimo něj. V posledních letech však šla Paříž dál než v minulosti. Spolu s Německem Francie obhajuje dohodu s Íránem a kritizuje prezidenta Trumpa za to, že od ní odstoupil a uvalil nové sankce na režim Islámského státu.

Francie také odmítla rozhodnutí Washingtonu o přesunu amerického velvyslanectví do izraelského hlavního města Jeruzaléma. Tímto se Paříž pokouší zasahovat nejen do vnitřních záležití Izraele. Zároveň dala pokyn i americké vládě, kde že má být velvyslanectví USA.

Tímto odhalením extrémně nepřátelských postojů k Izraeli se Francie reálně diskvalifikovala z jakékoliv důležitější role při řešení arabsko-izraelského konfliktu. S velkou a rostoucí muslimskou menšinou ve Francii, která zahrnuje mnoho islamistů, bude Francie pravděpodobně víc směřovat k vystupňování nepřátelství s Izraelem, než k úsilí za mír na Středním východě – půjde jí více o zachování míru doma ve Francii.

09.12.2018 14:12 Daniel Žingor207Zdroj: World Israel News