Praha Jeruzalém

Kdo očekává 14. května v Izraeli velkolepé ohňostroje na oslavu 70 let od proklamace státu, zažije zklamání. V Izraeli se totiž nejen náboženské, ale i státní  svátky drží podle hebrejského kalendáře. Proto připadá Den nezávislosti tohoto roku na 19. dubna 2018 po Kristu, což je podle hebrejského kalendáře 4. ijar 5778 od stvoření světa. Protože všechny svátky začínají předvečerem, budou ohňostroje 18. dubna, tedy o 3. ijaru.

Ve zprávě o stvoření na počátku Bible je o každém dni napsáno: Byl večer a bylo jitro… Jeden den končí, druhý začíná. Proto začíná každý svátek a každý den odpočinku – šabat – v Izraeli v předvečer. V židovském kalendáři se uvádí na minutu přesně podle západu slunce, kdy začíná svátek na kterém místě. V křesťanské kultuře je to srovnatelné s vánočními svátky, které začínají štědrým večerem. V Izraeli přechází pamětní den obětí teroru a padlých ve válkách Izraele v Den nezávislosti.

Židovský kalendář se řídí podle měsíce, takže každý kalendářní měsíc začíná novoluním „Roš chodeš“. Každý Roš chodeš je také malou slavností. Podle Bible začíná rok v měsíci aviv, ve kterém došlo k vyvedení izraelského lidu z otroctví v Egyptě, což židovský lid právě slaví. V dnešní hebrejštině se používá výrazu aviv pro označení ročního období jaro a první měsíc se jmenuje nisan. Nisan končí tento rok 15. dubna, což je zároveň Roš chodeš měsíce ijar.

V Izraeli se používá i gregoriánský kalendář. Často se uvádí obě data, datum hebrejské a datum „loazí“ – cizí. Vypadá to takto: ג‘ באייר ה’תשע“ח/18 באפריל 2018.

Každý, kdo se chce dozvědět víc o židovských svátcích a jejich datech, může si jednoduše zadat na internetu: židovský kalendář 5778.

05.04.2018 15:25 Krista Gerloffová424Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova