Praha Jeruzalém

Nový izraelský model bydlení „Village in a Box“ či „Vesnice v krabici“ přichází s udržitelnou infrastrukturou založenou na obnovitelné energii, která kombinuje cenově dostupné bydlení s úpravou vody, potravin a odpadů.

Abigail Klein Leichmann, 29. dubna 2019

Victor Haym Hajaj, izraelský expert na ekologické konstrukce, byl v létě roku 2012 najat, aby pomohl vybudovat bydlení pro milion válečných uprchlíků z Konga. Hajaj měl unikátní znalosti pro rychlé budování cenově dostupných domů odolných proti zemětřesení, známých jako „monolitické domy“. Pro Hajaje nebyl problém postavit samotné domy, ale v okolí nebyla žádná infrastruktura, která by dodávala vodu, potraviny a energii. Poté, co marně hledal firmu, jež by takové řešení poskytovala odříznutým oblastem na venkově, se rozhodl vyřešit to sám.

„Naše dobrodružství vzniklo z Victorova přesvědčení, že všichni lidé by měli mít přístup k síti zajišťující ekonomické a životní jistoty,“ říká Jonathan Haran, Hajajův partner v „The Sustainable Group“ („Udržitelná skupina“), založené v roce 2017.

Předním projektem tohoto startupu je „Vesnice v krabici“, celostní systém infrastruktury řízený obnovitelnou energií, který má dodat odříznutým komunitám ekologické a cenově dostupné bydlení, zahrnující také řešení pro úpravu vody, potravin a odpadů, vše v duchu udržitelnosti.

„Naším cílem je vybudovat lepší budoucnost, aniž bychom škodili životnímu prostředí,“ řekl Haran serveru ISRAEL21c. „Naše planeta je ve velmi problematické situaci, kdy chybí zdroje, roste populace a dochází ke změnám klimatu. Rozhodli jsme se čelit těmto výzvám vytvořením technologií pro soběstačné, produktivní, odolné a spokojené komunity.“

Pilotní „Vesnice v krabici“ je právě vyvíjena v negevském pouštním městě Mitzpeh Ramon, kde se nachází známý Machteš Ramon. „The Sustainable Group“ postaví 200 modulárních domů a infrastrukturu, jejíž součástí budou společné prostory, průmysl a zemědělství.

„Starosta Roni Marom souhlasil, že nám pomůže vybudovat první komunitu svého druhu na světě, která bude plně soběstačná. Bude také zahrnovat turismus a pracovní příležitosti. Lidé odevšad ji budou chtít vidět,“ řekl Haran.

„Vesnice v krabici“ byla vybrána jako jeden z dvaceti finalistů – mezi šesti tisíci nominacemi ze šesti kontinentů – v nedávné soutěži Chivas Regal 2019, kde je možné vyhrát milion dolarů.

Podle Harana bude po každém dospělém obyvateli této vesnice – má se jmenovat Qayma – požadováno, aby zasvětil 8 hodin měsíčně zemědělství, údržbě nebo jiným pracem. Jinak budou moci obyvatelé budovat kariéru uvnitř i vně vesnice. „Osm hodin není moc, ale umožní to každému se zapojit a být soběstačný, a nebude potřeba shánět údržbu venku,“ říká Haran.

Každá domácnost obdrží týdně koš bio zeleniny a ovoce, vypěstovaných na místě ve velkém speciálním skleníku, a skýtajících základní potravinové zabezpečení. Obyvatelé budou moci nakupovat či pěstovat cokoli dalšího; každý dům bude mít zahradu o velikosti 250 metrů čtverečních.

V Qaymě se bude recyklovat voda ze státního zdroje co možno stoprocentně. Odpadní voda ze sprch a mytí nádobí půjde do splachování záchodů, a kompletní odpadní systém bude tvořit čistou vodu pro zavlažování, bioplyn na vaření a topení, a hnojivo. „The Sustainable Group“ také doufá, že vyvine systém pro využití dešťové vody.

Vesnice bude zajištěna elektřinou ze stoprocentně obnovitelné sluneční a větrné energie; použity budou lithium-iontové baterie a jako pojistka generátor na bionaftu.

Smart-home technologie – některé z nich izraelské – umožní obyvatelům vidět přesně, kolik vody v daném čase oni sami i ostatní vesničané spotřebovávají.  Horká voda bude poskytována podle potřeb každého obyvatele; využívat se k tomu bude dostupná energie namísto energie ukládané v drahých bateriích. Veškeré technologie budou řízeny digitálním systémem schopným za použití umělé inteligence reagovat na aktuální povětrnostní podmínky a potřeby uživatelů.

Monolitické domy, ze kterých se „Vesnice v krabici“ skládá, jsou zkonstruovány pomocí nafukovacího balónu, pokrytého tenkou vrstvou cementu. „Po uschnutí vznikne klenutý tvar, který je odolný proti zemětřesení. Balón pak můžete vyfouknout a mnohokrát znovu použít,“ vysvětluje Haran.

Qayma by měla mít nejen neutrální, ale zápornou karbonovou stopu, díky množství stromů a keřů a také zákazu aut v oblasti. „Povoleny budou jen kola a skútry. Elektrická vozidla mohou parkovat vně vesnice pro společné použití,“ říká Haran.

Skupina pamatuje také na vzdělávání dětí a spolupracuje s organizací, která vyvíjí nové vzdělávací modely.

„Jde o to vytvořit kompletní soupravu konstrukce a infrastruktury, která se vejde do krabice i se všemi potřebnými systémy, a bude moci být odeslána kamkoli na světě. Mohla by být využita i v případě katastrof.“

Prozatím se jedenáctičlenná „Sustainable Group“ financuje sama různými ekologickými konstrukčními projekty. „Zažádali jsme o státní grant, a pokud vyhrajeme soutěž Chivas Ventures, budeme moci realizovat všechno, co potřebujeme,“ říká Haran.

„Chceme podnítit fantazii lidí, aby přicházeli s řešeními, která by měla velký dopad na jejich životy a planetu.“

Redakčně zkráceno. 

21.05.2019 04:02 Adéla Pegleyová463Zdroj: Israel 21C

Klíčová slova