Praha Jeruzalém

[IMG R 11411]Ruská armáda v úterý po 70 letech zveřejnila dosud utajované dokumenty obsahující svědectví důstojníků a vojáků Rudé armády, kteří se podíleli na osvobození koncentračního tábora Osvětim v Polsku 27. ledna 1945.

„Nekonečný zástup lidí propuštěných Rudou armádou opouští tento koncentrační tábor – jsou tu Maďaři, Italové, Francouzi, Češi, Řekové, Jugoslávci, Rumuni a Belgičané,“ je zapsáno v jednom z dokumentů.

„Všichni vypadali jako lidé, kteří prošli krajním a strašným zneužíváním. Byli mezi nimi staří i malé děti, matky kojící své děti i mládež. Skoro všichni polonazí. V táboře Osvětim byly podle svědectví statisíce lidí umučeny a upáleny a statisíce zastřeleny,“ stojí v jiném dokumentu.

Na pozadí zveřejnění těchto dokumentů jsou současné politické události. Rusko se k tomuto kroku odhodlalo v reakci na prohlášení polského ministra zahraničí Grzegorze Schetyny, že první vojáci, kteří osvobodili koncentrační tábory, byli Ukrajinci.

Podle dokumentů ruského Ministerstva obrany se na osvobození táborů podílelo 39 skupin tvořených vojáků z Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Arménie a Gruzie.

[IMG L 11412]

28.01.2015 00:00 278