Praha Jeruzalém

Izrael v roce 1994 zorganizoval útěk skupiny mladých íránských Židů z Íránu, kteří ale beze stopy zmizeli. Nyní byly zveřejněny informace o tom, proč se akce nad kterou dohlížel i Mossad nezdařila.

Izraelští představitelé nasměrovali osm osob ve třech oddělených skupinách na východ Íránu, kde jim kontakt z místního kmene měl pomoci přejít hranici do Pákistánu. Z Pákistánu měli letět do Turecka nebo Kypru a odtud do Izraele.

Osoby ze dvou skupin pozabíjeli příslušníci íránské bezpečnosti údajně v domění, že jde o příslušníky opozičního ozbrojeného hnutí Mudžahedín e Khalk. Třetí skupina byla také zadržena, ale následně ji íránští představitelé propustili. Tyto zbývající Židy z neznámých důvodů zabili lidé z místního kmene.

Pozůstalým se oficiální zpráva o úmrtí jejich blízkých dostala po celých dvaceti letech a to po nátlaku rodin požadujících zveřejnění informací. Stát pozdržel uvolnění informací kvůli obavám, že by se nepodařilo získat informace o dalších třech Židech, kteří se pokusili o útěk z Íránu v roce 1997 a jejichž osud je neznámý.

22.03.2014 00:00 52Zdroj: The Times of Israel