Praha Jeruzalém

Vysoký představitel Fatahu řekl, že pokud se budou konat volby, bude současný předseda PA jedinou volbou.

Autor: Dalit Halevi, 16.10.2019 5:34

Husajin al-Šejk, člen ústředního výboru Fatahu a „ministr pro občanské záležitosti“ Palestinské samosprávy (PA) v úterý uvedl, že volební výbor PA stále vede diskuse a jakmile tento proces skončí, „prezident“ Mahmúd Abbás stanoví datum parlamentních a prezidentských voleb.

Ve zprávě na Twitteru al-Sheikh uvedl, že jediným kandidátem hnutí Fatah v následujících prezidentských volbách bude 84 letý Abbás.

Parlament PA se nesešel od roku 2007, kdy Hamas násilně vyrval kontrolu nad Gazou z držení Abbásova Fatahu.

Hamas a Fatah jsou od převratu v roce 2007 téměř ve válečném stavu a všechny pokusy o smíření bojujících stran selhaly.

Fatah a Hamas později podepsali dohodu o usmíření, na jejímž základě měla PA obnovit plnou kontrolu nad Gazou, ale zde se vyskytly „překážky“ a tato dohoda nebyla nikdy realizována.

Abbásovo funkční období jako předsedy PA mělo skončit v roce 2009, ale bez voleb zůstává ve funkci až doposud.

Abbás ve svém nedávném projevu na Valném shromáždění OSN obnovil slib uspořádat nové parlamentní volby, ale to už sliboval i v minulosti a žádné volby doposud nevypsal.

Aby se mohly konat nové všeobecné volby, potřebuje Abbás souhlas Hamasu k obnovení kontroly nad Gazou. Nicméně Hamas je proti pořádání všeobecných voleb, které nebudou součástí komplexní reformy institucí PA, včetně Palestinské národní rady, a požaduje také zřízení nového vedení, do kterého budou integrováni i zástupci Hamasu a Islámského džihádu.

Naléhání Hamasu na jeho vstup do OOP je interpretováno jako pokus o převzetí kontroly OOP zevnitř prostřednictvím voleb.

16.10.2019 06:28 Daniel Žingor92Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova