Praha Jeruzalém

Sukot začal v neděli večer. Svátek připomíná cestu Židů z Egypta do zaslíbené země.

Od: World Israel News, 13. října 2019

Sukot je jedním ze tří poutních svátků, při jejichž příležitosti Židé podle Bible přicházejí do Jeruzaléma. Připomíná si cestu lidu Izraele z Egypta do země Izrael.

Svátek připomíná, jak Bůh po dobu 40 let chránil židovský lid, když po opuštění Egypta putovali pouští. Během této doby žili v dočasných příbytcích známých jako sukot, což doslova znamená „stánky“.

Je to také svátek sklizě, proto je v Bibli mimo názvu Chag HaSukkot také označován jako Chag HaAsif neboli „Svátek sklizně“.

Sukot trvá sedm dní v Izraeli a osm dní v Diasporě.

V každý den svátjů je nutné provést obřad mávání se čtyřmi druhy rostlin uvedených v bibli – citronovníku, palmy, myrty a vrby.

Jak je psáno v Levitiku 23:40: „Prvého dne si vezmete plody ušlechtilých stromů, palmové ratolesti, větve myrtových keřů a potočních vrb a sedm dní se budete radovat před Hospodinem, svým Bohem.“

Sukot je jediný svátek, během něhož byli pohané zváni, aby spolu se Židy přišli na oslavu do chrámu.

V duchu této tradice přivedlo Mezinárodní křesťanské velvyslanectví v Jeruzalémě (ICEJ) za posledních 39 let do hlavního města Izraele tisíce křesťanů z celého světa na každoroční oslavu Svátků stánků, která zahrnuje i pochod Starým městem Jeruzaléma na podporu Izraele.

14.10.2019 06:20 Daniel Žingor216Zdroj: World Israel News

Klíčová slova