Praha Jeruzalém

Íránský nejvyšší vůdce naléhavě žádá Revoluční gardy (IRGC), aby pokračovaly ve vývoji a budování moderního a pokročilého vojenského vybavení.

Autor: Elad Benari, Kanada, 14.10.2019 00:08

Nejvyšší íránský vůdce Ajatolláh Alí Chameneí v neděli naléhal na sbor Islámských revolučních gard (IRGC), aby se připravili na své „nepřátele“.

Podle zprávy tiskové agentury Xinhua by IRGC měla pokračovat ve vývoji a budování moderního a pokročilého vojenského hardwaru.

„Musíte mít veškeré potřebné obranné, operační a zpravodajské vybavení. Tyto nástroje však musíte vyrábět a vyvíjet doma a musí splňovat všechny potřeby naší země a to na zemi, ve vzduchu a ve vesmíru, stejně jako na moři a na hranicích. Dokonce i v kyberprostoru,“ řekl.

IRGC se musí „posunovat vpřed ve své taktické a strategické připravenosti, musí pracovat s neustálou bdělostí a připraveností a vyhnout se byť jen chvilce zanedbání,“ dodal Chamenei.

Napětí mezi USA a Íránem se zvýšilo od doby, kdy prezident Donald Trump loni v květnu odstoupil od jaderné dohody z roku 2015. Později uložil Íránu dvě kola sankcí, z nichž poslední vstoupila v platnost v listopadu roku 2018.

Írán následně odstoupil od některých závazků z dohody z roku 2015.

Velitel IRGC nedávno prohlásil, že americké regionální základny a jejich letadlové lodě v Perském zálivu jsou v dosahu íránských raket a varoval: „Naše rakety zničí jejich letadlové lodě, pokud udělají nějakou chybu.“

Trump v dubnu oficiálně označil Revoluční gardy za teroristickou organizaci.

„Američané díky svému nepřátelskému chování vůči IRGC zvýšili jejich vážnost,“ řekl v neděli Chameneí podle agentury Xinhua.

14.10.2019 05:52 Daniel Žingor127Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova