Praha Jeruzalém

Několik ozbrojenců se v nejposvátnější den židovského kalendáře pokoušelo vstoupit do synagogy v německém Halle .

Od: AFP, 9.10.2019 19:17

Nejméně dva lidé byli ve středu zastřeleni na ulici v německém Halle, uvedla policie. Svědci uvedli, že mezi střelcovými cíli byla synagoga, protože Židé právě slavili Yom Kippur.

Jeden podezřelý byl zajat a při pokračujícím honu na další pachatele byla v synagogách v dalších východoněmeckých městech zpřísněna bezpečnostní opatření. V samotné Halle byla synagoga uzavřena.

„První náznaky ukazují, že byli v Halle zabiti dva lidé. Bylo vypáleno několik výstřelů,“ uvedla policie na Twitteru a naléhavě vyzvala obyvatele této oblasti, aby zůstali doma.

Policie uvedla, že „pachatelé uprchli v autě“ a později dodala, že byl jeden podezřelý chycen.

Max Privorotzki, který vede židovskou komunitu v Halle, řekl Spiegel Online, že se pachatelé zjevně v okrese Paulus snažili vstoupit do synagogy, ale zavedená bezpečnostní opatření pomohla „odolat útoku“.

Dodal, že v synagoze bylo v den, kdy Židé po celém světě oslavují jeden z nejposvátnějších dnů v židovském kalendáři, 70 až 80 lidí.

Střelec údajně řekl: „Židé jsou zdrojem všech našich problémů“.

Při útoku utrpěli dva lidé vážná poranění a byli operováni, uvedl mluvčí městské nemocnice.

Protiterorističtí vyšetřovatelé potvrdili, že vzhledem k „zvláštní důležitosti případu“, který podle nich zahrnuje „násilné činy, které mají vliv na vnitřní bezpečnost Spolkové republiky Německo,“ převzali případ do své správy.

Bild informoval, že před synagogou probíhala střelba a na židovský hřbitov byl vhozen ruční granát.

Svědek Conrad Roessler zpravodajskému kanálu NTV řekl, že byl v turecké restauraci asi 600 metrů od synagogy, když tam „muž s vojenskou helmou a uniformou“ vhodil ruční granát.

„Granát narazil do dveří a explodoval,“ řekl.

„(Útočník) v obchodě minimálně jednou vystřelil, ten muž, co tam stál, musí být mrtvý. Schoval jsem se na záchodě a zamkl za sebou dveře.“

Policie nepotvrdila podrobnosti, řekla pouze, že mezi místa, kde se střílelo, patřily také kebab restaurace a kostel.

Neoficiální video cirkulující v německých médiích ukázalo, že muž s helmou vystoupil z vozidla a vystřelil několik výstřelů do vzduchu.

„To jsou hrozné zprávy, které slyšíme z Hale, a já doufám, že se policii podaří chytit pachatele co nejrychleji, aby nikdo další nebyl ohrožen,“ řekl tiskový mluvčí kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert.

10.10.2019 05:20 Daniel Žingor137Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News