Praha Jeruzalém

Zpráva v libanonských novinách říká, že Hamas, po bombovém útoku v Gaze, zacílil na stoupence ISIS a další salafistické skupiny.

Autor: Elad Benari, Kanada, 8.10.2019 21:55

Teroristická organizace Hamas vede „tajnou válku“ proti džihádistickým skupinám s cílem vyhnat je z Gazy, informoval v úterý libanonský deník Al Akhbar.

Podle této zprávy se Hamas konkrétně zaměřuje na stoupence Islámského státu (ISIS) a dalších salafistických skupin a zničil řadu džihádistických buněk, o nichž se říká, že plánovaly útoky na jejich bezpečnostní síly a nejvyšší představitele.

Představitelé Hamasu novinářům řekli, že jim zabavili zbraně, včetně raket s dlouhým doletem schopných zasáhnout velká města v Izraeli.

Zásah přichází po koordinovaném útoku v Gaze letos v létě, kdy byli zabiti tři policisté Hamasu.

Zatímco Hamas ze dvou bombových výbuchů na policejních kontrolních stanovištích zpočátku obviňoval Izrael, následné zprávy ukázaly, že za výbuchem stála islámská teroristická skupina napojená na ISIS.

Představitelé Gazy se domnívají, že členové těchto islamistických fundamentalistických skupin byli online radikalizováni a jejich cílem je narušit uchopení moci Hamasu a zároveň usilovat o širší konfrontaci s Izraelem.

Hamas už Gazu spravuje přes deset let, ale jeho vláda je průběžně zpochybňována malými tvrdými frakcemi, z nichž se některé inspirovaly ISIS a tvrdí, že by tu měla vládnout přísnější interpretace islámu. Některé z těchto skupin provedly sporadické raketové útoky na Izrael.

Salafisté v Gaze zajména napadají své vládce z Hamasu za to, co vnímají, jako jejich umírněnou interpretaci islámu.

V srpnu 2017 při ojedinělém útoku proti Hamasu zabil sebevražedný atentátník, údajně napojený na ISIS, hlídku Hamasu v jižní Gaze.

Bezpečnostní síly Hamasu později v Gaze napadly základnu patřící Lidovému výboru odporu, který je blízký salafistickému hnutí a je přidružený k ISIS.

09.10.2019 08:51 Daniel Žingor308Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova