Praha Jeruzalém

Vrchní íránský velitel varoval Izrael před útokem na jeho zemi.

Autor: Ben Ariel, 29.9.2019 6:18

Vrchní íránský velitel znovu vyhrožoval Izraeli a varoval, že „pokud Izrael udělá strategickou chybu, bude muset Tel Aviv kousek po kousku sbírat z nejnižších hlubin Středozemního moře.“

Abbas Nilforoushan, zástupce velitele Íránských revolučních gard (IRGC), uvedl tato slova v rozhovoru pro zpravodajskou agenturu Tasnim a ty následně přeložilo Radio Farda.

„Íránské ozbrojené síly nehrají podle pravidel někde ve své strategické hloubce, která je široká jako západní Asie,“ uvedl velitel a prohlásil, že v oblasti vojenské moci dosáhl Írán rovnováhy se svými nepřáteli.

Na dotaz odkud může být Írán ohrožen, Nilforoushan odpověděl: „Izrael není v pozici, že by mohl Írán ohrozit. Írán Izrael obklíčil ze všech čtyř stran.“

Tvrdil, že po konfliktu s Íránem „Nezůstane z Izraele nic.“

Nilforoushan vysvětlil, že izraelská vojenská doktrína je založena na „zásazích vůči silám odporu dřív, než se z nich může stát plnohodnotná hrozba a zahájit válku na více frontách, protože si Izraelci nemohou dovolit zapojení do plnohodnotné války“.

„Žádná země se nemůže postavit Islámské republice. Nepřátelé Teheránu vědí, že nebudou mít kontrolu nad ukončením války, kterou by proti Íránu zahájili,“ prohlásil.

„Kdyby nepřátelé dokázali zahájit válku proti Íránu, už by to udělali,“ dodal Nilforoushan.

„Izrael nemá strategickou hloubku,“ prohlásil, „takže jeho obyvatelé jsou chudáci a v jeho společnosti je příliš mnoho etnických, kulturních a politických rozdělení. Válka přivede izraelský režim na hranici jeho zničení.“

Íránští představitelé pravidelně vyhrožují, že Izrael vymažou z mapy a zaútočí na jeho města.

Mnoho hrozeb vůči Izraeli pochází od íránského nejvyššího vůdce Ajatolláha Aliho Khameneiho. V červnu loňského roku spustil Khamenei Twitterovou smršť proti Izraeli, kde napsal, že „sionistický režim v blízké budoucnosti zahyne.“

Začátkem měsíce nazval Izrael „maligním rakovinným nádorem v západní Asii, který musí být odstraněn a eradikován“. Khamenei také zaútočil na Netanjahua a označil ho za „vraha dětí“.

Také íránský prezident Hassan Rouhani, kterého někteří západní představitelé označovali za „umírněného“, Izraeli vyhrožoval.

V jednom případě Rouhani nazval Izrael „rakovinným nádorem“ a naléhal na muslimské národy na celém světě, aby se sjednotily a zničily Izrael a zároveň dodal, že Izrael je „falešný režim“.

Rouhani v minulosti nazval Izrael „nelegitimním“. Krátce po svém zvolení v roce 2013 nazval Izrael „starou ranou“, která „by měla být odstraněna“. Íránská média později tvrdila, že Rouhaniho vyjádření byla zkreslena.

03.10.2019 06:17 Daniel Žingor453Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova