Praha Jeruzalém

Volby budou velmi těsné, říká premiér Netanjahu. Letos již druhé parlamentní volby se zdají vyrovnanější, než se čekalo. Po prvních volbách se nepodařilo sestavit vládu s většinovou podporou, a tak se musí konat druhé volby, poprvé za 71 let existence Izraele.

Netanjahu tvrdí, že obě strany – jeho Likud a opoziční Modrá a bílá – mají v průzkumech velice těsné výsledky. O volbách prohlásil: „Budou velice těsné.” Netanjahu hlasoval spolu s manželkou Sárou v úterý v Jeruzalémě. Naléhá na Izraelce, aby šli k volbám a aby využili své právo volit. Většina předvolebních průzkumů také ukazuje obě strany jako velmi vyrovnané. 

Některé průzkumy prohlásily, že žádná strana nebude moci vytvořit většinovou koalici a tak budou nuceny sjednat společnou vládu. To ovšem strana Modrá a bílá zamítá, nechce vládu se stranou Likud vytvořit kvůli obviněním proti Netanjahuovi.

Prezident Donald Trump, spojenec Netanjahua, řekl v pondělí reportérům: ”Zítra začínají v Izraeli velké volby, bude to velmi těsné … Je to 50/50.”

17.09.2019 14:21 Šimon Malíček120Zdroj: World Israel News

Klíčová slova