Praha Jeruzalém

Vandalové počmárali vstup do kanceláře Delegace Evropské unie v Izraeli zprávou zmiňující finanční podporu německé vlády proteroristických palestinských organizací.

Od: World Israel News, 15. září 2019

V neděli zaměstnanci Delegace Evropské unie v Izraeli zjistili, že lobby jejich kanceláří byla počmáraná červenými graffiti nesoucími tento vzkaz Evrpské unii – konkrétně Německu.

Vedle dveří bylo v angličtině napsáno: „Německé peníze zabíjí Židy.“

Skleněné dveře do kanceláře byly popsány velkými tiskacími písmeny: „EU vypadni.“

Velvyslanec EU v Izraeli Emanuele Giaufret zveřejnil fotografii graffiti na Twitteru s odkazem na „výhružné slogany na stěnách“.

Giaufret dodal: „Nikdo z mých kolegů nebyl v kanceláři, protože máme v neděli zavřeno. Tento incident je žalostný a musí být odsouzen. Budeme pokračovat ve své práci.“

Obrázek byl přeposlán mluvčímu EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Majovi Kocijančičovi, který tweetoval: „Zavádějící akt vandalismu na @EUinIsrael. Očekáváme rychlé výsledky vyšetřování, jak již oznámilo @IsraelMFA.“

Zmínka o Německu může být odkazem na údaje v květnové zprávě německých Bild vzniklé na základě „uniklých dokumentů obsahujících smlouvy o financování a interní zprávy“ vztahujících se k Německé společnosti pro mezinárodní spolupráci (GIZ).

Tyto dokumenty „odhalují, že peníze německých daňových poplatníků jsou směrovány na skupiny s vazbami na teroristy, které šíří antisemitismus a propagují kampaň BDS (bojkot, odprodej a sankce) proti Izraeli“ informovaly Bild.

V roce 2018 byl personál GIZ vyšetřován ve vztahu k antisemitské aktivitě, která obsahovala příspěvky na sociálních médiích sepsaných jejich zaměstnanci v Jordánsku, Izraeli a na palestinských územích. Tyto příspěvky také obhajovaly palestinské raketové útoky na izraelské civilisty a podpořily hnutí BDS, které usiluje o zničení Izraele.

Část antisemitského obsahu byla šířena představiteli GIZ, kteří směřují německé financování palestinským organizacím.

EU pak byla v Izraeli následně obviněna z podpory nezákonné arabské výstavby v Judeji a Samaří.

Konkrétně izraelská advokátní skupina Regavim obvinila v roce 2019 EU z financování „zcela nových palestinských vesnic“ v Oblastech C Judska a Samaří, které jsou podle dohod z Osla pod plnou izraelskou kontrolou.

„Žádné z těchto míst není náhodně vybrané,“ říká Naomi Linder Khan, vedoucí mezinárodní divize Regavim, která případ sleduje a podniká právní kroky proti nezákonné výstavbě Palestinců nebo beduínů.

„Jsou to strategické volby,“ řekla v červnu pro World Israel News a dodala, že tato strategie v sobě zahrnuje „izolaci a následnou likvidaci bloků osad.“

Linder Kahn řekla, že vybudováním těchto oblastí Palestinská samospráva s podporou EU podkopává dvoustátní řešení, které chce obhajovat.

„Společný projekt Palestinské samosprávy a Evropské unie přebírá strategickou oblast v centru Gush Etzionu a „restauruje“ historickou vesnici, která nikdy neexistovala,“ vysvětluje Regavim na svých facebookových stránkách.

„Cedule umístěné na zrekonstruovaných budovách, hrdě nesou znak Evropské unie a vysvětlují, že jde o místo starobylé vesnice „Shoshkhalah“ navzdory skutečnosti, že dobové letecké fotografie vykreslují úplně jiný obrázek,“ říká tato nevládní organizace.

„Během posledních dvou let,“ říká Yishai Hemo, koordinátor Regavim pro Judu a Samaří, „aktivisté z arabského města Al Khader, podporovaní Palestinskou samosprávou a financováni Evropskou unií, obsadili dvě ruiny zbudované z prastarých … primitivních kamenů používané pastýři a farmáři jako úkryt před živly během měnících se ročních období, v oblastech okolí Jeruzaléma a Satafu. Tyto opuštěné stavby zrekonstruovali a proměnili je v domovy, a od té doby ve velmi krátkém čase tu byly vystavěny zcela nové stavby,“ vysvětluje Hemo.

16.09.2019 05:32 Daniel Žingor185Zdroj: World Israel News

Klíčová slova