Praha Jeruzalém

Íránský ministr zahraničí reagoval na Netanjahuovo odhalení, že Teherán vyvíjel na utajeném místě jaderné zbraně.

Autor: Elad Benari, 10.9.2019 2:08

Poté, co Netanjahu odhalil, že Teherán na utajeném místě vyvíjí jaderné zbraně, řekl íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif, že Benjamin Netanjahu „burcuje falešný poplach“.

„Majitel skutečného nukleárního zařízení spouští falešný poplach,“  tweetoval Zarif s odkazem na jaderný arzenál Izraele.

„On a jeho B-tým chtějí jen válku, bez ohledu na nevinnou krev a dalších bilionů $ 7.“ Pamatujete si jeho „ZÁRUKU“ „pozitivních dozvuků“ v éteru? Tentokrát jistě nebude na okraji pozornosti,“ dodal íránský ministr zahraničí.

Zarif používá termín „B-tým“ v odkazu na Netanjahua a na poradce pro národní bezpečnost USA Johna Boltona.

V minulosti íránský ministr zahraničí tvrdil, že Bolton a Netanjahu vlákali prezidenta Donalda Trumpa do toho, aby opustil jadernou dohodu z roku 2015, a dodal, že požadavky na nulové obohacování uranu Íránem selhaly a ve skutečnosti ho jen urychlily.

Netanjahu v pondělí odhalil, že Izrael objevil další tajné jaderné zařízení v Íránu, které se nachází nedaleko města Abadeh.

„Když si Írán uvědomil, že jsme toto místo odhalili,“ pokračoval Netanjahu, „zničili ho. Prostě ho vymazali z mapy.“

„To je to, co musím říct tyranům Teheránu: Izrael ví, co děláte. Izrael ví, když to děláte. A Izrael ví, kde to děláte,“ varoval.

„Vyzývám mezinárodní společenství, aby se probudilo, uvědomilo si, že Írán systematicky lže, a vyzývám mezinárodní společenství, aby se připojilo k sankcím prezidenta Trumpa a vyvinulo na Írán větší tlak.“

Netanjahuovo odhalení přišlo v době, kdy se Francie snažila zorganizovat setkání mezi Trumpem a íránským prezidentem Hassanem Rouhanim.

V pondělí, pár hodin poté, co Netanjahu odhalil existenci íránského tajného jaderného programu, uvedl Trump, že nemá „žádný problém“ v tom, aby se s Rouhanim setkal.

Toto prezident přednesl před reportéry v Bílém domě.

Nicméně íránský prezident doposud jakoukoli schůzku s Trumpem odmítá a dal jasně najevo, že se s ním nesetká, dokud nebudou ze strany USA jednostranně zrušeny sankce.

10.09.2019 06:22 Daniel Žingor144Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova