Praha Jeruzalém

Poté, co si Netanjahu vyžádal inspekci íránského atomového skladu, našla zde IAEA stopy uranu.

Autor: David Rosenberg, 8.9.2019 19:42

V zařízení Teheránu, o kterém Izrael tvrdil, že ho Islámská republika používá jako „tajný atomový sklad“, byly nalezeny stopy uranu.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) objevila stopy uranu při vyšetřování zařízení, které izraelský premiér Benjamin Netanjahu zmiňoval během loňského projevu na Valném shromáždění OSN jako důkaz toho, že Írán skladoval radioaktivní materiál v rozporu s íránskou jadernou dohodou z roku 2015.

Dva diplomaté se znalostí inspekční práce MAAE v neděli sdělili agentuře Reuters, že v íránském skladu byly nalezeny stopy uranu, což potvrzuje Netanjahuova slova, že zde Írán tajně skladoval jaderný materiál.

Oba diplomaté dále tvrdili, že MAAE požádala Írán, aby jí k těmto zjištěním podal vysvětlení, Teherán však doposud odmítl jakkoli reagovat.

Loni na podzim Netanjahu tvrdil, že Írán ve svých skladech uchovával 15 kilogramů (33 liber) uranu a před shromážděním OSN ukázal satelitní fotografii míst, kde se to mělo dít.

„Minulý měsíc odvezli 15 kilogramů radioaktivního materiálu. Víte, co s ním udělali? Měli 15 kilogramů radioaktivního materiálu, museli ho dostat ven. Tak ho odvezli, a aby zametli stopy, rozprášili ho v okolí Teheránu.“

„Nyní íránští představitelé, kteří toto místo vyklízejí, musí ještě udělat spoustu práce, protože tam měli nejméně 15 plných lodních kontejnerů – ty jsou gigantické, 15 lodních kontejnerů plných jaderného zařízení a materiálu. Každý z těchto kontejnerů pojme 20 tun materiálu, to znamená, že je na tomto místě až 300 tun jaderného zařízení a materiálu.“

Na základě Netanjahuovy zprávy OSN byla v dubnu, ze strany IAEA, oznámena inspekce těchto míst.

Zatímco předchozí zprávy potvrdily, že byl ve skladu poblíž Teheránu nalezen radioaktivní materiál, nová zpráva agentury Reuters už mluví přímo o tom, že objeveným radioaktivním materiálem byl uran, klíčový prvek potřebný pro výrobu atomových zbraní.

„Je tu více možných vysvětlení,“ řekl jeden ze dvou diplomatů agentuře Reuters, nicméně odmítnutí Íránu komentovat toto zjištění ztěžuje MAAE prokázat, zda stopy po zásobách uranu uložených v tomto zařízení pocházejí z doby před nebo po roce 2015, kdy byla podepsána jaderná dohoda.

10.09.2019 05:49 Daniel Žingor171Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova