Praha Jeruzalém

Při dvou výbuších v západní a jižní Gaze byli zabiti tři policisté.

Autor: Elad Benari, 28.8.19 5:06

Při dvou výbuších v jižní a západní Gaze v úterý v noci byli zabiti tři muži a několik dalších jich bylo zraněno, jeden z nich vážně.

Hamasem řízené „ministerstvo vnitra“ v Gaze oznámilo, že tři zabití muži byli policisté. Bylo také oznámeno, že jejich bezpečnostní složky incident vyšetřují.

Dříve byli tito mrtví hlášeni jako operativci Islámského džihádu.

První výbuch byl slyšen kolem 11 v noci a druhý krátce před půlnocí.

Zatímco některé zprávy z Gazy tvrdily, že výbuchy byly důsledkem izraelských leteckých úderů, IDF uvedla, že „si není vědoma, že by v Gaze útočila“.

Vůdce Hamasu Ismail Haniyeh v úterý v noci tyto dva výbuchy v Gaze komentoval a řekl: „Jsme si jisti, že máme situaci pod kontrolou a dostaneme všechny, kdo jsou za tyto výbuchy zodpovědní. Ať už je za výbuchy cokoli, situaci kontrolujeme a vládní bezpečnostní aparát k tomu řekne své.“

V úterý ještě před tímto incidentem odpálili teroristé z Gazy na Izrael raketu. IDF odpověděla útokem na pozice Hamásu v severní Gaze.

V důsledku raketových útoků na jižní Izrael v posledních dnech vyslal v pondělí generálmajor Kamil Abu-Rukun, koordinátor vládních činností na kontrolovaných územích (COGAT), přímý vzkaz lidem v Gaze.

„Nepřátelské elementy prahnoucí po válce, blízké i vzdálené, se snaží vás vtáhnout do násilí a ztráty stability a bezpečnosti,“ napsal Abu-Rukun.

„Islámský džihád vedený Íránem opakovaně narušuje stabilitu a poškozuje bezpečnost v regionu. Důsledky toho cítíte na vlastní kůži,“ dodal.

„Střelba na Izrael a na izraelské civilisty se setká s odpovídající reakcí,“ varoval Abu-Rukun obyvatele Gazy. „Izrael bude své občany chránit, což vaši vůdci a jejich spojenci nedělají.“

28.08.2019 06:39 Daniel Žingor189Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova