Praha Jeruzalém

Vzhledem k tomu, že Amazonský prales ničí požáry, nabídl Izrael v boji proti plamenům Brazílii pomoc.

Autor: Marcus M. Gilban, JTA, 26.8.2019 14:56

V boji s požáry, které v současnosti zuří v Amazonském deštném pralese, projevil Izrael svoje spojenectví s Brazílií.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli brazilskému prezidentovi Jairu Bolsonarovi telefonoval a nabídl mu pomoc při hašení požárů. Izrael Brazílii pošle hasičské letadlo a materiály zpomalující hoření, informovaly O Globo.

„Mnohokrát děkuji desítkám hlav států, které mně naslouchaly a pomáhají nám překonat krizi, která zajímala pouze ty, kdo chtěli oslabit Brazílii,“ tweetoval v neděli Bolsonaro.

Pod mezinárodním tlakem Bolsonaro v pátek povolil použití 44 000 vojáků pro boj s požáry – nejvážnějšími od roku 2013, kdy je země začala oficiálně sledovat.

Brazilští extrémně levicoví aktivisté využili situace k tomu, aby projevili svůj hněv proti pravicovému Bolsonarovi, který byl zvolen téměř 60% procenty voličů a pokusili se ukončit jeho vládu – tedy 15 let otevřeně protisraelských postojů.

Někteří světoví vůdci a celebrity, kteří usilují o boj s požáry, nevědomky zavedli miliony followerů v sociálních médiích na scestí – sdíleli několik let staré fotografie, nebo fotky z jiných částí světa.

V lednu poslal Izrael do Brazílie záchranný tým a vybavení, aby pomohl při hledání stovek obětí mrtvých po pádu hráze u dolu.

1. ledna se Netanjahu zúčastnil Bolsonarovy inaugurace a stal se tak prvním zasedajícím izraelským premiérem, který navštívil Brazílii. V dubnu se vášnivě proizraelský Bolsonaro stal první hlavou jeho státu, který spolu s izraelským premiérem navštívil Západní zeď.

27.08.2019 06:10 Daniel Žingor140Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova