Praha Jeruzalém

USA a Rusko se dohodli, že nechají Izrael útočit na cíle v Iráku.

Od: World Israel News, 21. srpna 2019

USA a Rusko dosáhli „porozumění“, které Izraeli umožňuje útočit na íránské vojenské cíle v Iráku. Tuto zprávu nepotvrdily žádné oficiální zdroje.

Podle neoficiálních zdrojů se obě velmoci dohodly, že umožní Izraeli provádět údery proti těm íránským vojenským zařízením v Iráku, které by ho mohly ohrozit.

Arabské noviny vycházející v Londýně píšou, že Izrael již v Iráku provedl tři údery. Nejnovějším byl úterní útok na sklad zbraní severně od Bagdádu patřící frakci íránských milic. K útoku se nevyjádřil ani Izrael, ani Irák.

K výbuchům došlo v základnách a skladech patřících milicím podporovaných Íránem.

Není jasné, zda byly výbuchy způsobeny výhradně útokem. Associated Press hlásí, že některá obvinění směřují k vadnému skladování.

19. července došlo k výbuchu na základně Amirli v irácké severní provincii Salaheddin. Ta zabila dva Íránce a způsobila požár. Tento útok byl dáván za vinu bezpilotnímu dronu, který měl odpálit raketu. Někteří členové šíitských milic z toho obvinili ISIS.

Jednalo se však o první útok na irácké území, který byl připsán Izraeli. Ten se podle zpráv zaměřil na íránský raketový sklad.

Izrael se přiznal k provádění četných leteckých úderů v Sýrii s cílem zabránit íránskému zakotvení v této zemi. O cílení na Irák však mlčí.

Premiér Benjamin Netanjahu však naznačil, že za útoky může být i Izrael. „Írán nemá imunitu nikde,“ řekl v pondělí při návštěvě Ukrajiny.

„Budeme proti nim postupovat – a v současné době to i děláme – kdekoli je to nutné,“ řekl.

21.08.2019 13:33 Daniel Žingor229Zdroj: World Israel News

Klíčová slova