Praha Jeruzalém

USA podepsaly smlouvu na nákup izraelského protiraketového obranného systému, dohoda byla poprvé ohlášena v únoru.

Od: World Israel News, 13. srpna 2019

Je to oficiální. Ministerstvo obrany USA oficiálně podepsalo s Izraelem smlouvu na nákup dvou kompletních systémů Iron Dome.

Smlouva byla podepsána během několika posledních týdnů. Izrael a USA v současné době řeší přepravu systému do Ameriky.

„Nyní, když je to černé na bílém, může armáda stanovit harmonogram dodávek a podrobnosti vztahující se k převzetí systému,“ hlásí Defense News.

Iron Dome je vnímán jako prozatímní řešení protiraketové obrany USA, ale Defence News tvrdí, že by se, v závislosti na jeho výkonu v terénu, mohl změnit v řešení trvalé.

„I když je Iron Dome v provozu izraelského letectva od roku 2011, v boji se osvědčil a je třeba říct, že americká armáda bude posuzovat jeho možnosti jako dlouhodobé řešení IFPC (protiraketové obrany),“ uvedly USA v únoru, když byla dohoda ohlášena.

IFPC je program, který vyvíjí protiraketovou obranu proti celé řadě hrozeb.

Dohoda je popisována jako historická – tedy Izrael poprvé prodal USA samostatný zbraňový systém, který jim dává převahu na bitevním poli.

Iron Dome byl vyvinut společností Rafael Advanced Defense Systems, která spolupracuje s americkou firmou Raytheon. Chrání vlastní území před dopadajícími raketami tím, že je sestřelí z nebe.

V květnu, kdy Izrael čelil palbě asi 690 raket z pásma Gazy ovládaného Hamasem, dosáhl tento systém 86% úspěšnosti. Reálně dopadlo pouze 35 raket a minometných granátů, informovala v té době IDF. Toto skóre by mohlo být ještě lepší, pokud by Izrael měl k dispozici více baterií Iron Dome.

V únoru premiér a ministr obrany v jedné osobě Benjamin Netanjahu řekl: „Je to velký úspěch pro Izrael a je to další důkaz posílení našeho silného spojenectví s USA a výraz rostoucího postavení Izraele ve světě.“

14.08.2019 09:33 Daniel Žingor164Zdroj: World Israel News

Klíčová slova