Praha Jeruzalém

Ve čtvrtek večer diskutovali tři izraelští politici o tom, co lze udělat proti Hamasu v Gaze.

Autor: David Isaac, World Israel News, 11. srpna 2019

Večer 8. srpna uspořádala sionistická organizace ImTirtzu (IMTI) ve městě Bnei Barak program „If You Want“. Na této akci řečníci diskutovali o nejlepším způsobu, jak v pásmu Gazy porazit Hamas. Izrael prošel už několika koly bojů s Hamasem, ale teroristická skupina zůstává stále neporažená.

Diskutujícími byli za Likud člen Knessetu generálmajor Uzi Dayan, členka Knessetu Idit Silmanová a plukovník letectva v záloze Matan Kahana. Moderoval předseda IMTI Matan Peleg.

Dayan, který hovořil jako první, řekl, že je „docela optimistický“, a že Izrael z dlouhodobé perspektivy vítězí. Poznamenal, že Izrael, jediný demokratický národ v regionu, je také jediný, kde se jeho občané nemusí obávat „že se ráno probudí a jejich stát bude rozebraný“.

Poznamenal také, že Izrael je na cestě k tomu, aby se stal energeticky soběstačným a zaznamenal velké pokroky v technologiích. Jako příklad dal srovnání úspěšné zkoušky zachycovače raket Arrow 3 s vypouštěním balónků v Gaze.

Idit Silmanová ze strany Židovský domov řekla, že se proti Hamasu dalo dělat víc. Řekla, že se situace stala nekonečnými koly válčení bez konce. „Teď, když tu každý měsíc doputují katarské peníze,“ řekla, „vybuduje Hamas svoji infrastrukturu a útočné tunely.“

Silmanová řekla, že Izrael nebyl dost tvrdý a jako příklad uvedla, že se mu nepodařilo prosadit vrácení těla poručíka IDF Hadara Goldina, který byl zabit při operaci Ochranné ostří a drží ho Hamas.

Dále řekla, že Izrael má na své straně mezinárodní právo a v důsledku toho mohl mnohem spíš přivést své pohřešované syny domů. Řekla, že jelikož Hamas porušuje mezinárodní právo tím, že drží pohřešované vojáky, jako je Goldin, měl by Izrael požadovat po mezinárodních humanitárních organizacích, aby pozastavili pomoc Gaze.

Silmanová navrhovala vrazit mezi Hamas a běžné Gazany vržené do chudoby klín a přimět je, aby pochopili, že Hamas je břemeno, které si nemohou dovolit.

Matan Kahana, který vedl bojové lety do Gazy, popsal situaci z pohledu izraelských leteckých sil. Řekl, že za normálních podmínek trvá let ze základny do Gazy asi 13 minut a 13 minut zpět, čtyři minuty pak pilot stráví nad cílem.

Ve skutečnosti se svou letkou létali v kruzích nad Gazou tak dlouho, dokud Palestinci kolem vojenských cílů neevakuovali své byty. Hamas totiž skryl své vojenské cíle mezi civilisty. Kahana říkal, že civilisté někdy neodcházeli a tak shodili bomby nízké úrovně na bytové domy, aby je přesvědčili. Řekl také, že někdy to nefungovalo.

Kahana dospěl k závěru, že až bude Izrael příště bojovat v Gaze, musí být mnohem tvrdší. Řekl, že by Izrael měl uskutečnit pouze jeden telefonát – varovat Hamas, že Izrael přijde a to je vše.

Před začátkem akce drželi minutu ticha za židovského studenta Dvira Sorka, kterého zabili teroristé v Judeji a Samaří.

IMTI byla založena v roce 2006 a označila sama sebe za „největší a nejvlivnější izraelskou sionistickou organizaci na nejnižší úrovni“ s „20 pobočkami kampusu, 6 000 dobrovolnickými aktivisty a největšími hebrejskými sociálními médii podporující jakoukoli pro-izraelskou organizaci“.

12.08.2019 18:25 Daniel Žingor223Zdroj: World Israel News

Klíčová slova