Praha Jeruzalém

Velitel námořnictva Íránských revolučních gard varoval, že izraelská přítomnost v Perském zálivu může odstartovat válku.

Autor: Elad Benari, 12.8.2019 4:10

Velitel námořnictva Íránských revolučních gard Alireza Tangsiri v neděli varoval, že jakákoli přítomnost Izraele v Perském zálivu může odstartovat válku.

„Jakákoli nelegitimní přítomnost sionistů ve vodách Perského zálivu by mohla odstartovat válku,“ řekl Tangsiri libanonské televizi Al-Mayadeen, napojené na Hizballáh.

Řekl také, že „kdykoli budou naši velitelé chtít, jsou schopni zadržet jakoukoli loď, i když je doprovázena americkými a britskými silami.“

Tangsiri dodal, že bezpečnost v Perském zálivu je pro Írán jednou z nejdůležitějších otázek a věří, že mezinárodní námořní trasy by měly zůstat otevřené.

Jeho vyjádření přicházejí v době, kdy USA pracují na zformování mezinárodní koalice pro námořní bezpečnost v Perském zálivu.

Plány na vybudování koalice národů, známé jako operace Sentinel, byly USA oznámeny po rostoucím napětí v regionu, které vyvrcholilo íránským zabavením ropného tankeru plujícím pod britskou vlajkou.

Ministr zahraničí Yisrael Katz minulý týden naznačil, že se Izrael zúčastní koalice vedené USA v Perském zálivu.

Íránský ministr obrany Amir Hatami v reakci na to varoval, že jakékoli zapojení Izraele do mezinárodní koalice bude mít pro region „katastrofální následky“.

12.08.2019 06:46 Daniel Žingor160Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova