Praha Jeruzalém

EU odsuzuje souhlas Izraele s výstavbou židovských domů a říká, že „veškerá osídlovací činnost je podle mezinárodního práva nezákonná“.

Autor: Elad Benari, 7.8.2019 00:07

Evropská unie v úterý odsoudila Izrael za schválení výstavby domů pro Židy v Judeji a Samaří.

„Izraelské úřady schválily výstavbu více než 2 000 bytových jednotek v nelegálních osadách na okupovaném Západním břehu. Postoj Evropské unie k izraelské politice osídlování na okupovaném palestinském území je jasný a zůstává nezměněn: veškerá osidlovací činnost je podle mezinárodního práva nezákonná a narušuje životaschopnost dvoustátního řešení a vyhlídky na trvalý mír,“ uvedla mluvčí EU v prohlášení.

Prohlášení také odkazovalo na schválení kabinetu z minulého týdne na 715 bytových jednotek pro palestinské Araby v oblasti C.

„Palestinské obyvatelstvo žijící v oblasti C nadále čelí opakovaným konfiskacím, demolicím, vysídlováním a vyvlastňováním půdy, zatímco téměř všechny jejich předložené územní plány a stavební povolení pro palestinský rozvoj zůstávají neschváleny,“ uvádí se v prohlášení.

„EU očekává, že izraelské orgány jako okupační mocnost podle mezinárodního humanitárního práva plně splní své závazky a že zastaví politiku výstavby a rozšiřování sídel, vymezování půdy pro výhradní využití izraelským způsobem a odpírání palestinskému rozvoji.“

„EU bude i nadále podporovat obnovení smysluplného procesu směrem k dohodnutému řešení pro dva státy, což je jediný realistický a životaschopný způsob, jak splnit legitimní ambice obou stran,“ uzavřela mluvčí.

07.08.2019 05:46 Daniel Žingor176Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova