Praha Jeruzalém

Americký vyslanec Jason Greenblatt zpěváka pochválil, že odolal tlaku a odmítl zrušit svůj izraelský koncert.

Autor: Elad Benari, 6.8.2019 6:03

Jason Greenblatt, zvláštní vyslanec amerického prezidenta pro mezinárodní vyjednávání, v pondělí ocenil zpěváka Lionela Richieho za to, že odmítl tlak BDS na zrušení jeho koncertu v Izraeli.

„Lionel Richie se nedal zastrašit hrozbami a odmítl zrušit svůj koncert v Izraeli. BDS a zastrašování pouze podkopávají šance na mír a nedělají absolutně NIC, aby pomohli Palestincům,“ tweetoval Greenblatt.

Richie minulý týden odmítl kampaň radikální levicové skupiny Code Pink, která ho vyzvala, aby zrušil svůj koncert v „apartheidu“ Izraele.

„ZPRÁVA: Jednoduše proto, že jsme zahájili kampaň, která ho nutila, aby se postavil za palestinská lidská práva a zrušil svou nadcházející show v apartheidu Izraele, Lionel Richie nás zablokoval! #LionelDontGo,“ tweetovala skupina 31. července.

Code Pink zahájili agresivní kampaň vyzývající Richieho, aby zrušil své Tel Avivské vystoupení peticí obviňující Izrael z „útlaku a zabavování majetku palestinského lidu“ a „rasistického demografického inženýrství“, napsaly Breitbart.

„Pokud se rozhodnete v Tel Avivu skutečně vystoupit, bude to znamenat utvrzení brutálního systému izraelské vojenské okupace a apartheidu,“ napsala skupina.

Mnoho umělců, kteří v posledních letech plánovali v Izraeli svá show, bylo pod tlakem anti-izraelských a BDS aktivistů, aby židovský stát bojkotovali a svá vystoupení zrušili.

Zatímco někteří umělci tlaku ustoupili a svá představení zrušili, jiní se odmítli podvolit. Například minulý týden popová hvězda a herečka Jennifer Lopezová poprvé vystoupila v Izraeli.

Její manažer pro izraelskou televizi řekl, že Lopezová byla pod tlakem, aby svůj koncert v Tel Avivu zrušila, ale odmítla se tomuto tlaku podvolit.

„Nic nám nezabrání v tom, abychom přijeli do Izraele. Je to opravdu jednoduché: Tel Aviv a Izrael si zaslouží Jennifer Lopezovou a Jennifer Lopezová si zaslouží Izrael,“ řekl manažer Benny Medina.

Další umělec, který odolával tlaku na zrušení své show v Izraeli, byl australský rocker Nick Cave, který dokonce hnutí BDS kritizoval.

Kromě toho Cave ještě hrál v roce 2017 v Radiohead v Tel Avivu, čímž odmítl i bojkot rádiového vysílání. Mezi další umělce, kteří v posledních letech, navzdory k výzvám k bojkotu, v Izraeli vystoupili, patří Alicia Keys a popové duo Pet Shop Boys.

07.08.2019 05:09 Daniel Žingor181Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova