Praha Jeruzalém

Obyvatelům Palestinské samosprávy již nebude vydáno povolení k léčbě v izraelských nemocnicích, rozhodl šéf Mahmúd Abbás. 

Autor: Dov Benovadia, 2. srpna 2019, 4:57 hodin

Zpráva Kan News uvádí, že Ministerstvo zdravotnictví PA odkázalo pacienty pouze do nemocnic v oblastech PA, Jordánska, Egypta, Turecka nebo do jiných zemí.

Tento krok je posledním, kterým PA reaguje na zkrácení plateb převáděnch Izraelem na PA přibližně o 600 milionů NIS – to je podle Izraele suma, kterou PA vyplácí teroristům. Přestože má PA dostávat asi jednu miliardu NIS ročně, odmítla přijmout jakékoli peníze, pokud budou ze strany Izraele jakkoli kráceny.

Ve zprávě se uvádí, že odmítnutí poslat pacienty k léčbě do izraelských nemocnic na ně může mít významný negativní ekonomický dopad. Většina z místní lékařské turistiky – kde cizinci přijíždějí do Izraele za účelem léčby – pochází z východní Evropy a PA, a odmítnutí PA vyslat pacienty do izraelských nemocnic by je mohlo ekonomicky poškodit. Příští týden se sejdou představitelé Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva financí, aby tuto záležitost prodiskutovali, uvádí zpráva.

04.08.2019 06:13 Daniel Žingor170Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova