Praha Jeruzalém

Organizace spojených národů má dlouhou historii zneužívání Izraele, což potvrdila nedávno, když Rada OSN pro lidská práva přijala pět rezolucí odsuzujících židovský stát za různá proklamovaná obvinění.

Autor: Dr. Jürgen Bühler, předseda ICEJ, 29. května 2019

Přesto existují pozitivní signály, že klíčové západní demokracie začínají zpochybňovat tuto žalostnou fixaci OSN na Izrael a Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém se je v tom snaží podpořit a pomoci jim změnit tento přístup k Izraeli.

V březnu UNHRC obvinila Izrael z toho, že měl odvahu bránit své občany před násilím a terorem. Rovněž nesprávně označil loňské protesty na hranici s Gazou za „mírové“. Hamas, povzbuzený přátelskou zprávou z Ženevy, okamžitě urychlil násilné protesty a odpálil na Izrael své rakety.

Pro Palestince se stává příliš snadné manipulovat OSN tak, aby vzalo za své jejich program, jehož cílem je popřít Izraeli právo na sebeobranu a v konečném důsledku jeho právo na vlastní existenci. Naštěstí se některé morální a rozumné země z této pokroucené reality vymaňují a rozhodly se nepodpořit žádné z rezolucí předložené v rámci bodu 7 výroční schůze UNHRC, která se ve svém zneužívání trvale zaměřuje na Izrael. Uvědomují si, že to podkopává základy míru a důvěryhodnost OSN vůbec.

Příští velký test UNHRC se bude týkat jeho plánů na zveřejnění černé listiny společností podnikajících v izraelských osadách. UNHRC byla založena, aby se zabývala porušováním lidských práv ze strany suverénních států, jednalo by se tedy o první pokus postihovat soukromé subjekty. Vyčleňováním Izraele UNHRC také porušuje svůj mandát na ochranu lidských práv obecně „pro všechny lidi“.

Křesťanské velvyslanectví v reakci na tuto snahu napsalo vedoucím UNHRC a také aktivovalo své národní pobočky v klíčových členských státech Rady, aby usilovaly o zastavení těchto snah OSN o zveřejnění oné černé listiny. Oslovili jsme představitele v Austrálii, Rakousku, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Dánsku, Fidži, Maďarsku, Itálii, na Filipínách, na Slovensku, v Jižní Africe a na Ukrajině. Doufáme, že tyto demokratické národy budou přesvědčovat Radu pro lidská práva, aby zanechala této zavádějící protizraelské iniciativy.

30.07.2019 07:57 Daniel Žingor202Zdroj: ICEJ Jeruzalém

Klíčová slova