Praha Jeruzalém

„Přestaňme si něco nalhávat. Pokud by takzvaný mezinárodní konsenzus dokázal vyřešit izraelsko-palestinský konflikt, stalo by se tak už před desítkami let,“ řekl Greenblatt Radě bezpečnosti OSN.

Od: World Israel News a AP, 23. července 2019

Jason Greenblatt, vyjednavač prezidenta Donalda Trumpa pro Blízký východ, v úterý během rozpravy v Radě bezpečnosti drsně zhodnotil přístup OSN k izraelsko-palestinskému konfliktu. Spolu s tím se Bílý dům chystá odhalit politickou část svého mírového plánu pro Střední východ.

Greenblatt odmítl vyhlídky na dosažení globálního konsensu v citlivých otázkách, včetně osudu Palestinců žijících mimo Izrael a konečného stavu izraelského hlavního města Jeruzaléma.

Zdůraznil, že palestinské nároky na východní části Jeruzaléma jsou „požadavkem, nikoli právem“.

„Prosím nehledejte v tomto prohlášení nic z obsahu politické části mírového plánu,“ řekl Greenblatt. „Požadavky patří k jednacímu stolu. A pouze přímá jednání mezi Izraelem a Palestinci mohou vyřešit otázku Jeruzaléma, pokud to bude možné vyřešit.“

Navrhl, že by četné „nejasně formulované“ rezoluce Rady bezpečnosti neměly sloužit jako hlavní zásady pro řešení konfliktu.

„Přestaňme si něco nalhávat. Pokud by takzvaný mezinárodní konsenzus dokázal vyřešit izraelsko-palestinský konflikt, stalo by se tak už před desítkami let. Ale to se nestalo,“ řekl Greenblatt.

Palestinci už dopředu Trumpův mírový plán pro Střední východ odmítli a kvůli z jejich strany vnímané proizraelské zaujatosti zahájili totální bojkot Bílého domu.

Minulý měsíc Palestinci bojkotovali konferenci v Bahrajnu, kde Bílý dům oznámil svůj plán investic 50 miliard dolarů na zlepšení ekonomických vyhlídek v palestinském sektoru a obvinili USA ze snahy je podplatit.

Greenblatt se výslovně nezmínil o dvoustátním řešení, ale trval na tom, že Izrael a Palestinci musí dosáhnout míru prostřednictvím přímých jednání, aniž by se spoléhali na myšlenku „mezinárodního konsensu“.

Jeho vyjádření popudila jiné země v Radě bezpečnosti. Několik velvyslanců trvalo na tom, že existuje mezinárodní konsenzus na tom, aby z mírových jednání vzešla nezávislá Palestina.

„Jsou to USA, které opustily mezinárodní konsenzus,“ uvedl německý velvyslanec Christoph Heusgen.

Heusgen také kritizoval Greenblatta za jeho komentáře k rezolucím OSN. Řekl, že v jiných případech mezinárodních konfliktů, jako je například severokorejský jaderný program, USA trvají na tom, aby se svět rezolucemi Rady bezpečnosti řídil.

Jeho komentáře souzněly s názory velvyslanců Velké Británie, Francie, Belgie a Polska.

Greenblatt uvedl, že se Trump ještě nerozhodl, kdy uvolnit politickou část mírového plánu, ale řekl: „Doufají, že toto rozhodnutí přijde brzy.“

24.07.2019 09:14 Daniel Žingor326Zdroj: World Israel News

Klíčová slova