Praha Jeruzalém

Prokurátoři ve Francii nezahrnuli do obvinění za vloupání do židovského domu v roce 2017 přitěžující okolnost zločinu z nenávisti.

Autor: Ben Ariel, 17.7.2019 4:13

Prokurátoři ve Francii nezahrnuli do obžaloby tří mužů, kteří si k vloupání vědomě vybrali židovský dům, přitěžující okolnost zločinu z nenávisti, informovala v úterý JTA.

Podezřelí z incidentu z roku 2017 jsou obviněni z toho, že násilně vnikli do pařížského domu Rogera Pinta, prezidenta skupiny Siona, která zastupuje sefardské Židy.

Útočníci, z nichž dva měli na sobě masky, zbili v domě na severovýchodním předměstí Livry Gargan Pintoova syna a manželku. Jeden z lupičů podle svědectví rodiny řekl: „Židi mají peníze.“

Francouzská policie zatkla v souvislosti s incidentem v prosinci roku 2017 pět podezřelých. Prokurátoři v té době prohlásili, že podezřelí budou obviněni z násilného vniknutí s přitěžujícími prvky zločinu z nenávisti.

Národní úřad pro ostražitost proti antisemitismu (BNVCA), v úterý uvedl, že je „ohromený a rozhořčený“ nad zněním obžaloby podané tento měsíc proti pěti obžalovaným. Oni přece nestojí před soudem jen za vloupání, řekla BNVCA.

Před několika dny francouzský soudce rozhodl o tom, že muslim, který v roce 2017 v Paříži zabil svou židovskou sousedku Sarah Halimiovou, s výkřikem „Allahu Akbar“, pravděpodobně není za své činy trestně odpovědný, protože předtím kouřil marihuanu.

Halimiová byla zavražděna v roce 2017 svým muslimským sousedem, zatímco spala ve svém bytě. Napřed ji pobodal a pak shodil dolů ze třetího patra.

Soused Kobili Traore se k vraždě přiznal, ale následné psychiatrické vyšetření určilo, že není právně zodpovědný za své činy.

Prezident CRIF zastřešující skupiny francouzských židovských komunit Francis Khalifat nazval toto poslední rozhodnutí „nepřekvapivým, ale stěží ospravedlnitelným“. Řekl, že jeho skupina a další budou dál apelovat v naději, že přivedou Traorea před soud.

17.07.2019 09:14 Daniel Žingor163Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova