Praha Jeruzalém

Vysoký představitel OOP Saeb Erekat řekl, že aby PA souhlasila s obnovením vzájemných kontaktů, musí se Washington nejprve zavázat k mírovému procesu.

Autor: Elad Benari, Kanada, 6.7.2019 2:22

Oficiální představitel Oranizace na osvobození Palestiny (OOP) Saeb Erekat v pátek pro Palestinskou samosprávu (PA) stanovil podmínky, za kterých může obnovit své vztahy se Spojenými státy a uvedl, že tyto vazby mohou být obnoveny pod podmínkou, že se Washington zaváže k mírovému procesu.

„Pokud chce současná vláda USA navázat politické kontakty s palestinským vedením, měla by oznámit, že je východní Jeruzalém okupován a ukončit rozhodnutí o jeho anexi Izraelem,“ uvedl, podle tiskové agentury Xinhua, ve svém prohlášení generální tajemník výkonného výboru OOP Erekat.

Požádal také Spojené státy, aby prohlásily dvoustátní řešení v hranicích před rokem 1967 jako cíl mírového procesu a vyřešily všechny otázky konečného stavu podle mezinárodních rezolucí.

„Nejedná se o palestinské podmínky, ale odkazy, které byly dohodnuty za posledních 20 let s bývalými vládami USA a celým světem,“ řekl Erekat.

Od té doby, co Trump v prosinci roku 2017 uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele a přemístil tam americké velvyslanectví, PA USA bojkotuje.

Minulý týden PA také odmítla účast na mírových jednání vedených USA v Bahrajnu, kde vláda USA představila ekonomickou část svého mírového plánu pro Izrael a palestinské Araby.

Hlavní poradce Bílého domu Jared Kushner později vedení PA za bojkotování bahrajnské konference kritizoval.

V telefonickém rozhovoru s izraelskými a arabskými novináři Kushner uvedl, že PA učinila bojkotováním bahrajnské konference „strategickou chybu“.

V reakci na otázku arabského novináře ohledně amerického vnímání předsedy PA Mahmúda Abbáse a zbytku vedení PA však řekl: „Mám k prezidentu Abbásovi velikou úctu, svůj život věnoval míru, na cestě za ním však utrpěl několik neúspěchů. Věřím, že ve svém srdci touží po míru a že mu můžeme dát příležitost, aby ho dosáhl.“

Abbas později Kushnerovi odpověděl a řekl: „Trumpův mírový plán selže, stejně jako selhala hospodářská konference v Bahrajnu.“

Abbás popsal bahrajnskou konferenci jako „velkou lež stvořenou Kushnerem“ a prohlásil: „Nebudeme spolupracovat s americkou administrativou, dokud nevrátí svá rozhodnutí zpět. Od dohod z Osla pracuje Izrael na jejich zničení. Nebude-li Izrael vázán dodržovat dohody, nebudeme k tomu vázáni ani my.“

07.07.2019 06:56 Daniel Žingor160Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova