Praha Jeruzalém

V návaznosti na Kushnerova vyjádření o „palestinských uprchlících“ výkonný výbor OOP tvrdě odsoudil politiku USA.

Autor: Dalit Halevi, 5.7.2019 5:05

Výkonný výbor Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) ve čtvrtek tvrdě odsoudil vyjádření vrchního poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Jareda Kushnera, v němž řekl, že jeho mírový plán pro Blízký východ se bude snažit lépe integrovat „palestinské uprchlíky“ do arabských zemí.

Výkonný výbor OOP ve svém prohlášení pro oficiální tiskovou agenturu Palestinské samosprávy Wafa uvedl, že je jasné, že vyslanci USA „ničí jakoukoli možnost dosáhnout v regionu spravedlivého míru“.

Popsal amerického velvyslance v Izraeli jako „osadníka nejtvrdšího ražení, který tím, že má za partnery izraelské pravicové a osadnické organizace, podkopal jakoukoli americkou roli v regionu“.

Výkonný výbor vyzval mezinárodní společenství, aby odmítlo snahy Izraele zavést „zákon džungle“ a aby na něj vyvíjelo nátlak, aby realizoval rezoluce mezinárodního společenství s cílem dosáhnout regionální bezpečnosti, stability a míru uznáním Palestinského státu s Jeruzalémem jako jeho hlavním městem.

Svá vyjádření Kushner učinil v rozhovoru s novináři ve středu, kdy řekl, že arabské země neabsorbovaly palestinské arabské uprchlíky tak, jako Židé integrovali svoje v rámci Státu Izrael.

„Tato situace existuje proto, že prostě existuje. Jestliže máme politická řešení, pokusíme se předložit to nejlepší z toho, co je k dispozici. Tato řešení jsou podle našeho názoru pragmatická, dosažitelná a v dnešní době životaschopná,“ řekl Kushner.

„U tohoto problému je velmi snadné najít důvody, proč bychom neměli dělat nic a to je možná příčina toho, proč je to na stole tak dlouho. Myslím si ale, že by obyvatelé Libanonu rádi uvítali spravedlivé řešení tohoto problému. Také si myslím, že uprchlíci, palestinští uprchlíci v Libanonu, kterým je odepíráno mnoho práv a kteří právě teď zdaleka nemají ty nejlepší podmínky, by také rádi viděli, jak mohou mít více práv a žít lepší životy. Toto budeme řešit, jakmile se dostaneme k (mírovému) politickému plánu.“

Kushner ve svých vyjádřeních také uvedl, že PA bojkotováním bahrajnské konference, kde vláda USA představila ekonomickou část svého mírového plánu, „učinila strategickou chybu“.

Předseda PA Mahmoud Abbas později Kushnerovi odpověděl a řekl, že bahrajnská konference byla „jedna velká, Kushnerem koncipovaná lež“.

„Nebudeme spolupracovat s americkou administrativou, dokud svá rozhodnutí nestáhne zpět. Od dohod z Osla pracuje Izrael na jejich zničení. Nebude-li Izrael zavázán plnit dohody, potom nejsme nijak vázáni ani my,“ prohlásil.

05.07.2019 05:25 Daniel Žingor135Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova