Praha Jeruzalém

Zpráva, kterou vydala česká židovská komunita, uvádí, že v minulém roce došlo k nárůstu antisemitských incidentů.

Autor: Nissan Tzur, 4.7.2019 5:00

Židovská komunita v České republice zveřejnila ve středu zprávu, která říká, že v loňském roce došlo v ČR k nárůstu počtu antisemitských incidentů.

Ve zprávě citované The Associated Press, Federace židovských obcí uvedla, že v roce 2018 došlo k 347 antisemitským útokům, což je od roku 2015, kdy byla zveřejněna poslední zpráva, navýšení o 221.

Většina útoků – 93% – se objevila na internetu, často v krajně pravicových, antiliberálních a proruských médiích.

Zpráva uvádí, že v loňském roce došlo k dvěma fyzickým útokům a třem útokům na židovský majetek. Zbytek se týkal antisemitských hrozeb, obtěžování a verbálních útoků.

Zpráva však konstatovala, že Česká republika zůstává pro Židy bezpečnou zemí a antisemitismus je ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi na relativně nízké úrovni.

Dolní komora Českého parlamentu na začátku letošního roku přijala definici antisemitismu Mezinárodní aliance pro památku obětí holocaustu (IHRA).

Tato definice zahrnuje klasické formy antisemitismu, ale také nabízí příklady moderních projevů, jako je označování všech Židů na světě jako zástupců Izraele, odepření práva Židů na domovinu a používání historických antisemitských obrazů poskvrňujích všechny Izraelce.

04.07.2019 05:56 Daniel Žingor157Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova