Praha Jeruzalém

Španělský ministr zahraničí Josep Borrell nominovaný na pozici Federicy Mogheriniové loni vyzval k uznání Palestinského státu.

Od: Arutz Sheva, 4.7.2019 1:12

Předpokládaným jmenováním španělského ministra zahraničí Josepa Borrella vysokým představitelem Evropské unie pro zahraniční politiku je Izrael tiše zklamán, informují Israel Hayom.

Borrell, veterán španělské socialistické strany (PSOE), byl nominován na místo Federicy Mogheriniové, která byla v Izraeli, zejména kvůli své podpoře Íránu ve věci jaderné dohody podepsané mezi Íránem a světovými mocnostmi a kvůli propalestinské linii, kterou držela, velmi nepopulární postavou.

V návaznosti na volby do Evropského parlamentu, v nichž byl posílen pravicový blok, Izrael doufal, že se zahraniční politika EU také stočí víc doprava. Nominace Borrella jako ministra zahraničí a jmenování dalších vrcholných představitelů EU však signalizuje, že sympatie k Íránu a Palestincům budou pokračovat.

Borrell je známým podporovatelem Íránu a během doby, co byl španělským ministrem zahraničí učinil několik vyjádření považovaných za sympatizující s jejich režimem.

Podle Izrael Hayom je považován za temperamentního muže s ostrým jazykem. Před několika měsíci běželo po sociálních sítích v Evropě video, na kterém opouští živé vysílání, protože se mu nelíbí otázky, na které byl dotazován.

Borrell byl před mnoha lety dobrovolníkem v kibucu a dokonce se se svou první ženou setkal v Izraeli, ale je dobře známý svou kritikou židovského státu.

V loňském roce Borrell řekl, že jeho země je připravena uznat Palestinský stát a dodal, že Španělsko je ochotno jít až tak daleko, že tak učiní samo, i když Evropská unie v této věci nedosáhne jednomyslného rozhodnutí.

72-letý Borrell v minulosti zveřejnil tweety považované za proíránské. V sérii tweetů ke 40. výročí Islámské revoluce napsal: „Míra gramotnosti vzrostla z 35 na 84 %. Účast žen na trhu práce vzrostla z 5 na 47 %. Írán je klíčovou zemí na Blízkém východě. Zapojuje se do válek v Sýrii a Jemenu a je konkurencí Saúdské Arábie. 40 let po Vietnamu je Írán stále posedlý USA. Írán může přežít sankce, pokud nebude znovu zvolen Trump. V opačném případě režim obnoví svůj jaderný program a znásobí v regionu svou agresi.“

Další příklad lze nalézt v novinovém rozhovoru, ve kterém byl Borrell dotázán na výzvy Íránu po zničení Izraele. Jeho odpověď zněla: „Írán chce vyhladit Izrael, to není nic nového, musíme se s tím naučit žít.“

Borrellovo jmenování vyžaduje souhlas Evropského parlamentu a je zde malá šance, že ho parlament odmítne, uzavřel Izrael Hayom.

04.07.2019 05:39 Daniel Žingor303Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova