Praha Jeruzalém

Šéf Mossadu říká, že za útoky na ropné tankery a další cíle v Perském zálivu stojí Írán. Je to poprvé, kdy Mossad z útoků veřejně obvinil Islámskou republiku.

Od: World Israel News a Associated Press, 1. července 2019

Yossi Cohen, šéf izraelské zpravodajské agentury Mossad, říká, že je Írán zodpovědný za řadu nedávných útoků v Perském zálivu.

Cohen na pondělní výroční konferenci o bezpečnosti v izraelském městě Herzliya řekl, že útoky na ropné tankery v Perském zálivu, ropná pole v Saúdské Arábii a v Bagdádu byly prací Íránu.

„Říkám vám, s jistotou, na základě nejlepších zdrojů izraelských i západních zpravodajských služeb, že za těmito útoky stojí Írán. Byly schváleny íránským vedením a z velké části provedeny Islámskými revolučními gardami a jejich zástupci,“ řekl Cohen.

„Navzdory tomu, že jde o různé typy cílů na různých místech, všechny jsou součástí jedné kampaně vedené jednou zemí,“ uvedl a obvinil Írán ze snahy „rozpoutat v regionu požár“.

Toto bylo poprvé, kdy Mossad přednesl veřejné obvinění.

V květnu byly u pobřeží Spojených arabských emirátů sabotovány dva saúdské ropné tankery. Tyto útoky způsobily „značné škody“. Jedna z lodí byla na cestě k vyzvednutí saudské ropy a měla ji dopravit do Spojených států.

Američané z útoku obvinili Írán.

Ve stejné době byl také drony napaden saudský ropovod. K útoku se přihlásili Houthiovští povstalci z Jemenu. Houthiové jsou sponzorováni Íránem.

Írán dále sestřelil dron amerického námořnictva a varoval před „silnější reakcí“, pokud USA příště poruší jeho vzdušný prostor. USA popřely, že by narušily íránský vzdušný prostor.

Toto napětí se neustále zvyšuje od doby, kdy Spojené státy v loňském roce odstoupily od íránské jaderné obchody se světovými mocnostmi a obnovily své ochromující sankce. Izrael dlouhodobě vnímá Írán jako svoji největší hrozbu.

02.07.2019 06:12 Daniel Žingor264Zdroj: World Israel News

Klíčová slova