Praha Jeruzalém

Ministr zahraničí Bahrajnu poskytl izraelské televizi bezprecedentní rozhovor a vyzval k otevřené komunikaci se židovským státem.

Od: World Israel News a AP, 26. června 2019

Na mírové konferenci v Manamě v Bahrajnu promluvil ministr zahraničí Bahrajnu Khalid bin Ahmed Al Khalifa pro izraelský Channel 13.

Al Khalifa řekl, že „Je Izrael historicky součástí dědictví celého regionu. Takže Židé mají mezi námi své místo.“

Bahrajnský ministr zahraničí také vyjádřil podporu izraelským úderům proti íránským cílům v sousední Sýrii a řekl, že „každá země má právo se bránit.“

Írán označil za „hlavní hrozbu pro stabilitu a bezpečnost regionu“ a řekl, že íránská podpora teroristickým skupinám brání arabsko-izraelskému mírovému úsilí.

Dříve v průběhu dne demonstrovaly tisíce Palestinců před budovami OSN v pásmu Gazy proti této mírové konferenci pořádané Bílým domem. Ta byla koncipována tak, aby zlepšila jejich ekonomickou situaci.

Během středy se demonstranti sešli a nesli černou rakev s nápisem „Do pekla s Bahrajnskou konferencí“.

Palestinci pálili podobizny prezidenta Trumpa a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Protestující se jasně vyslovili proti poradci Donalda Trumpa Jaredu Kushnerovi, když zpívali „Kushnere Palestina není na prodej“.

Kushner je hlavním autorem plánu zajistit Palestincům investice ve výši 50 miliard amerických dolarů. Ten se u vůdců všech palastinských frakcí setkal jen s opovržením.

Také libanonský premiér Saad Hariri řekl, že je jeho vláda proti Trumpovu plánu pro Střední východ. Libanonská politika je silně ovlivněna íránským teroristickým zástupcem v Libanonu Hizballáhem. Ten už dnes má libanonskou vládu pod kontrolou.

Hariri dodal, že je proti naturalizaci Palestinců žijících v Libanonu.  Většina z nich v Libanonu žije po desetiletí nebo už od narození.

Libanonští představitelé tedy návrh Trumpovy administrativy investic ve výši 50 miliard dolarů, jako součást mírového plánu pro Blízký východ, tvrdě odmítli.

27.06.2019 05:34 Daniel Žingor216Zdroj: World Israel News

Klíčová slova