Praha Jeruzalém

Ve snaze pokračovat v realizaci dohody s Íránem z roku 2015 bude Evropská unie předsedat zasedání jejích signatářů.

Autor: Elad Benari, 21.6.2019 3:33

Evropská unie bude ve Vídni 28. června předsedat schůzce zemí zapojených do jaderné dohody s Íránem z roku 2015, informovala ve čtvrtek Associated Press.

Kromě zástupců samotné EU se setkání zúčastní vysocí představitelé Číny, Francie, Německa, Ruska, Británie a Íránu.

Bylo řečeno, že schůzka byla svolána „se záměrem zajistit pokračující realizaci“ jaderné dohody s Íránem, která se dostala pod rostoucí tlak, protože od ní loni odstoupily USA.

Toto prohlášení uvádí, že se jednání bude zabývat „výzvami vyplývajícími z odstoupení a opětovného uvalení sankcí ze strany Spojených států na Írán“, stejně jako i íránské prohlášení z tohoto týdne, že by mohl překročit limity zásob uranu stanovené právě dohodou z roku 2015.

Americký prezident Donald Trump odstoupil od jaderné dohody mezi Íránem a světovými mocnostmi z roku 2015 loni v květnu a uvalil na Islámskou republiku několik kol ochromujících sankcí, poslední z nich vstoupilo v platnost v listopadu 2018.

Evropští signatáři dohody z roku 2015 s Trumpovým rozhodnutím opustit dohodu nesouhlasili a slíbili, že Íránu pomohou vyhnout se ekonomickým sankcím ze strany USA a ochrání společnosti, které s tímto zločinným státem obchodují. Tím se snažily udržet jadernou dohodu s Íránem v platnosti.

Ve snaze zachránit dohodu z roku 2015 EU na začátku letošního roku zavedla obchodní mechanismus, který měl sankce USA obcházet.

I když to Írán zpočátku, jako „první krok“, uvítal – systém měl název INSTEX – íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif následně řekl, že mechanismus nesplňuje závazky, které na sebe Evropa vzala, aby se pokusila jadernou dohodu zachránit.

21.06.2019 06:16 Daniel Žingor90Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova