Praha Jeruzalém

Velitel íránských Revolučních gard tvrdí, že íránské balistické rakety změnily rovnováhu sil v regionu.

Autor: Elad Benari, 19.6.2019 4:12

Velitel íránského sboru Revolučních gard, brigádní generál Hossein Salami, v úterý prohlásil, že jsou íránské balistické rakety schopny zasáhnout „letadlové lodě na moři“ a to s velkou přesností, informovala agentura Reuters.

„Tyto rakety mohou velmi přesně zasáhnout letadlovou loď … Tyto rakety jsou vyráběny v tuzemsku a je obtížné je zachytit nebo sestřelit jinými raketami,“ řekl Salami ve svém televizním projevu.

Dodal, že íránská technologie balistických raket změnila rovnováhu sil na Středním východě.

Salamiho vyjádření přichází týden po útocích na dva ropné tankery v Ománském zálivu, ze kterých Spojené státy obviňují Írán.

Íránský raketový program zůstává zdrojem obav Západu a byl jedním z důvodů, které uvedl americký prezident Donald Trump, když odstoupil od jaderné dohody z roku 2015.

Během pár posledních let odpálil Írán několik balistických raket. V únoru se Írán pokusil vypustit do vesmíru satelit, ten ale selhal, když se mu nepodařilo dosáhnout oběžné dráhy.

Spojené státy tvrdí, že jsou íránské testy balistických raket porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2231, která v roce 2015 zakotvila jadernou dohodu Íránu s Británií, Čínou, Francií, Německem, Ruskem a Spojenými státy.

Tato rezoluce říká, že je Írán „vyzván“, aby se až na osm let zdržel vývoje balistických raket umožňujících nést jaderné zbraně.

Írán však popírá, že by jeho testy balistických raket toto usnesení porušovaly. Prezident Hassan Rouhani v minulosti zdůraznil, že Írán bude nadále vyrábět rakety pro svou obranu a nepovažuje to za porušení mezinárodních dohod.

Salami je jedním z několika íránských představitelů, kteří pravidelně vyhrožují jak USA, tak i Izraeli. Minulý měsíc prohlásil, že íránská „absolutní moc“ v regionu vymazala schopnost Spojených států vést proti nim válku.

Předtím varoval, že je Írán „na hraně konfrontace s nepřítelem“.

19.06.2019 05:49 Daniel Žingor125Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova