Praha Jeruzalém

Jordánští představitelé tvrdě kritizují předsedu PA Abbase za odmítnutí velkorysé nabídky finanční podpory.

Od: Arutz Sheva, 10. 6. 19 8:16

Jordánští představitelé zuří nad způsobem, jakým řeší předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás finanční krizi PA, uvádí Izrael Hayom.

Podle Izrael Hayom se Jordánsko obává, že kolaps PA povede k násilí, a to i vůči Jordáncům. Takový scénář by ohrozil stabilitu Hashemitského království.

Před Šestidenní válkou v roce 1967, Jordánsko ovládalo všechny oblasti Judeje a Samaří – ty zabralo v roce 1948 za Války za nezávislost a jediné státy, které tuto anexi uznaly byly Spojené království, Irák a Pákistán. Poté, co v červnu 1967 Izrael tuto oblast převzal, mnoho arabských obyvatel žijících v Judeji a Samaří překročilo řeku Jordán a přešlo do Jordánska. Dnes tvoří tito jordánští „uprchlíci“ a jejich potomci přibližně polovinou celé populace země.

Vysoký jordánský představitel řekl, že Abbás odmítl návrh, který by finanční krizi PA vyřešil. Zdroj dodal, že Abbás představitelům PA zakázal, aby se setkali s izraelskými představiteli, aby se vzájemně pokusili problém vyřešit. To, jak řekl, může vést ke zhroucení PA.

Před několika dny, vůdce PA Mohammad Shtayyeh řekl, že je PA (díky odmítnutí přijmat daně převáděné přes Izrael) bankrotu blíže než kdy jindy. Mezitím se dluhy PA vůči společnosti Israel Electric Company a místní vodárenské společnosti odhadují na miliardy.

Na počátku letošního roku, odcházející ministr financí Moshe Kahlon (za Kulanu) podepsal rozkaz odečíst 42 milionů NIS (11.578.350 dolarů) – což je částka vyplacená teroristům a jejich rodinám – z daní převáděných každý měsíc na Palestinskou samosprávu.

Odpočet je v souladu se zákonem přijatým loni v létě a týká se všech plateb uskutečněných v průběhu roku 2019. Izrael přestane tyto platby odečítat, jakmile PA přestane financovat vraždění a mrzačení občanů Izraele.

Aby nadále a v plné výši platila platby teroristům, vyplácí dnes PA svým zaměstnancům jen 50% jejich platů.

11.06.2019 07:11 Daniel Žingor160Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova