Praha Jeruzalém

MI5 a místní policie odhalili v severozápadním Londýně přípravu rozsáhlé teroristické akce Hizballáhu a objevili velké zásoby jejich výbušnin.

Autor: David Rosenberg, 10.6.2019 8:05

Šíitská teroristická skupina se sídlem v Libanonu plánovala masivní teroristickou akci a skladovala v Londýně velké množství svých výbušnin.

Podle této zprávy 30. září 2015 britské úřady, včetně MI5 a londýnské policie, na základě informací nejmenované cizí vlády, odhalily v severozápadním Londýně teroristické spiknutí spojené s radikální islámskou teroristickou organizací a spojencem Íránu – Hizballáhem.

Pár měsíců poté, co byla podepsána íránská jaderná dohoda – jejíž součástí Británie byla – britské úřady objevily tři tuny dusičnanu amonného, ​​které byly ukryty ve třech podnicích a jednom bytě v severozápadním Londýně. Toto se stalo během zásahů MI5 a po jejím předchozím měsíčním vyšetřování.

Při zásazích byl zatčen podezřelý čtyřicetiletý muž a později byl bez dalšího vysvětlení propuštěn. Skutek měl všechny znaky „organizovaného terorismu“, řekl jeden z představitelů pro The Telegraph, a dodal, že materiál na výrobu bomb mohl nadělat „spoustu škod“.

S odkazem na „dobře informované zdroje“, zpráva tvrdí, že teroristické spiknutí bylo narušeno spíše tajnou zpravodajskou operací „než soudním stíháním“.

Situace byla natolik vážná, že o ní byli osobně informováni tehdejší premiér David Cameron a tehdejší ministryně zahraničí Theresa May.

Navzdory rozsahu celého spiknutí a množství objevených výbušnin nebyl incident nikdy zveřejněn a vyšel najevo až po tříměsíčním vyšetřování The Telegraph. Toto vyšetřování naznačuje, že incident nebyl zveřejněn, aby „nebyla potopena jaderná dohoda s Íránem“.

„MI5 pracovala nezávisle a v úzké spolupráci se svými mezinárodními partnery, aby ve Velké Británii narušila hrozbu zločinu Íránu a jeho zástupců,“ uvedls představitel britských zpravodajských služeb.

11.06.2019 06:08 Daniel Žingor173Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News