Praha Jeruzalém

S 11% nárůstem návštěvníků v květnu 2019 se Izrael chystá prolomit předchozí rekord z roku 2018.

Autor: Ebin Sandler, World Israel News, 4. června 2019

Jen v květnu 2019 vygenerovalo 440 000 návštěvníků židovského státu příjmy 2,1 miliardy šekelů.

Tato čísla odrážejí víceletý vzestup cestovního ruchu v Izraeli a k návštěvníkům ze Spojených států a Evropy se nově připojili také turisti z Číny.

„Statistiky cestovního ruchu z května 2019 pokračují v konzistentním vzestupném trendu – rekordním trendu,“ uvedl v úterý ministr cestovního ruchu Yariv Levin.

Izraelský turistický průmysl je sice z velké části nesen především historickými památkami, ale Izrael stále častěji a cíleně pořádá akce přitahující další návštěvníky.

Například v květnu hostil Izrael populární soutěž Eurovision Song Contest, která do země přivedla umělce, fanoušky a média z celého světa. Stejně tak například Jeruzalémský maratón, kterému se podařilo přivést úplně novou sortu turistů.

„Abychom podpořili růstový trend, budujeme novou infrastrukturu,“ objasňoval Levin a dodal: „Jsem rád, že Výbor pro národní infrastrukturu dnes schválil projekt lanovky v Jeruzalémě, to by mělo turistům ještě umocnit jejich zážitky z návštěvy města.“

Levinova zmínka o projektu lanovky byla odkazem na projekt rozpočtovaný na 55 milionů dolarů, kdy by kabinky měly dopravovat turisty mezi nákupním centrem u vlakového nádraží a Starým Městem.  

Tento projekt se setkal s odporem na několika frontách, ale vláda ho v úterý schválila k další realizaci.

05.06.2019 06:45 Daniel Žingor144Zdroj: World Israel News

Klíčová slova