Praha Jeruzalém

Íránský prezident projevil ochotu Íránu hovořit s USA, ale nepřijme nátlak k vyjednávání.

Autor: Ben Ariel, 2.6.2019 6:44

 

Íránský prezident Hassan Rouhani v sobotu připustil, že by Írán byl ochoten vést s USA rozhovory, pokud mu Spojené státy „projeví respekt“, ale také zdůraznil, že na Teherán nesmí být vyvíjen nátlak k jednání, uvedla agentura Reuters.

„Jsme pro logiku a rozhovory pokud se (druhá strana) chová uctivě a vyjednávání se řídí mezinárodními standardy, ne pokud je jednání vynucováno,“ řekl.

Rouhaniho vyjádření přicházejí uprostřed vystupňovaného napětí mezi Íránem a Spojenými státy z minulého měsíce, rok poté, co americký prezident Donald Trump odstoupil z jaderné dohody mezi Íránem a světovými mocnostmi z roku 2015.

Od té doby jeho uvalila Trumpova administrativa na Írán několik kol sankcí.

V uplynulých týdnech vyslal Washington na Blízký východ více svých vojenských sil a projevil tak svou odhodlanost stát proti tomu, o čem američtí představitelé tvrdí, že jsou íránské hrozby vůči jejich vojákům a zájmům v regionu.

Zatímco Trump vyzval íránské vůdce, aby s ním jednali o tom, že se vzdají svého jaderného programu, dal také najevo, že nemůže vyloučit vojenskou konfrontaci s Islámskou republikou.

Trump minulé pondělí objasnil, že má Írán „šanci být velkou zemí se stejným vedením… Neusilujeme o změnu jejich režimu – to chci říct jasně.“

Íránští představitelé zatím odmítali s Trumpovou administrativou jednat. Začátkem tohoto měsíce Rouhani řekl, že upřednostňuje jednání a diplomacii, ale ne za současných podmínek.

Ve svém sobotním projevu pro skupinu íránských atletů si Rouhani všiml Trumpových nedávných vyjádření a ústupu ze stanoviska o změně režimu v Íránu z loňska.

„Stejný nepřítel, který v loňském roce vyhlásil za svůj cíl zničit Íránskou islámskou republiku, výslovně prohlašuje, že nechce dělat nic proti (našemu) systému,“ řekl Rouhani. „Pokud si ve válce s Amerikou udržíme naději, zvítězíme.“

02.06.2019 07:26 Daniel Žingor115Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova