Praha Jeruzalém

Rusko říká, že se mírový plán USA pokouší nahradit mírový proces ekonomickými pobídkami.

Autor: Elad Benari, 29.5.2019 4:09

Rusko v úterý odmítlo americký mírový plán pro Izrael a palestinské Araby.

Ruské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení uvedlo, že nadcházející ekonomická konference v Bahrajnu je pokusem USA „nahradit skutečný mírový proces ekonomickými pobídkami“.

„Je to všechno o dalším pokusu USA posunout priority regionální agendy a stanovit „alternativní vizi“ palestinsko-izraelského urovnání. Trvalá touha nahradit úkol dosažení komplexního politického řešení balíčkem tzv. „ekonomických pobídek“, který narušuje zásadu ustanovení dvou států pro dva národy, vyvolává hluboké znepokojení,“ uvedlo, podle ruské tiskové agentury Sputnik, ministerstvo.

Toto prohlášení předchází připravovanému ekonomickému semináři „Mírem k prosperitě“, který se bude konat 25. a 26. června v Bahrajnu. Trumpova administrativa plánuje zveřejnit ekonomickou část svého mírového plánu na Blízkém východě právě během tohoto setkání.

PA již oznámila, že bude hospodářskou konferenci bojkotovat, a to ústy svého „ministra informací“ Nabila Abú Rudeineha, který řekl, že konference bude bezvýznamným setkáním a součástí nesmyslného plánu.

Výkonný výbor OOP v neděli vyzval svět, aby bahrajnskou konferenci bojkotoval a řekl, že „nesplnomocnil žádnou stranu k jednání za palestinský lid“.

„Cílem, který USA tímto setkáním sledují je začít realizovat „dohodu století“ a propojit ji s ekonomikou poté, co podnikne kroky k realizaci politických částí dohody,“ dodává Výkonný výbor OOP.

V pondělí vysoký představitel OOP a PA Saeb Erekat řekl, že byl informován Čínou a Ruskem, že se Bahrajnské konference nezúčastní.

Erekat také řekl, že PA obě země požádala o bojkot této ekonomické konference.

Čínský vyslanec tato vyjádření PA potvrdil a dodal, že také tripartitní jednání dosáhla dohody o bojkotu konference Sýrií.

Zatímco Čína a Rusko se konference nezúčastní, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty minulý týden veřejně prohlásili, že ano, aby tak pomohli podpořit hospodářskou spolupráci pro celý Blízký východ.

29.05.2019 07:32 Daniel Žingor187Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova