Praha Jeruzalém

Libanonský ministr zahraničí: „Palestinští uprchlíci“ se musí vrátit do Palestiny.

Autor: Dalit Halevi, 26.5.2019 5:49

Libanonský ministr zahraničí Gebran Bassil v sobotu zdůraznil, že je třeba pracovat na návratu „palestinských“ a syrských uprchlíků žijících v Libanonu do zemí jejich původu.

Bassil o tom hovořil při jídle Iftar, kterým končí den Ramadánu. Řekl, že Libanon je odhodlán zmařit jakýkoli plán zaměřený na naturalizaci „palestinských“ a syrských uprchlíků na svém území.

„Riziko přesídlení je dnes vyšší, stejně jako jasná touha, aby zůstali v naší zemi. Naší povinností ovšem je vrátit je po náročném období do jejich země,“ dodal Bassil.

Vedoucí představitel Hizballáhu Hassan Nasralláh v sobotu prohlásil, že mírový plán USA může navrhovat přenechat „palestinské uprchlíky“ trvale usídlené v hostitelských zemích po celém regionu.

Tvrdil, že připravovaná ekonomická konference „může otevřít dveře naturalizaci palestinských bratrů v Libanonu a v těch zemích, kde se právě nacházejí.“

PA požaduje, aby Izrael umožnil více než 700 000 uprchlíkům, kteří koncem čtyřicátých let uprchli z při vzniku Státu Izrael (včetně jejich potomků), aby se vrátili do Izraele s „právem na návrat“.

Podle sčítání lidu v roce 2017 žije v Libanonu odhadem 174 000 „palestinských uprchlíků“.

Odhady OSN říkají, že jsou jich desítky tisíc. Ačkoli mezinárodní definice „uprchlíka“ nezahrnuje potomky uprchlíků, pokud jde o „palestinské uprchlíky“, byla tato definice jednostranně rozšířena, aby se zajistilo, že bude jejich počet i nadále růst.

„Palestinští uprchlíci“ mají v Libanonu pouze omezené pracovní možnosti a je jim odmítnuto občanství.

V posledních letech byly uprchlické tábory v Libanonu scénou ozbrojených střetů mezi soupeřícími skupinami, což vedlo k vraždám některých obyvatel těchto táborů.

26.05.2019 07:14 Daniel Žingor170Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova