Praha Jeruzalém

Kancelář pro zahraniční záležitosti PA tvrdí, že se Izrael pokouší využívat archeologických vykopávek k padělání historie.

Autpr: Dalit Halevi, 22.5.2019 4:44

Úřad pro zahraniční věci Palestinské samosprávy v úterý vyzval Organizaci spojených národů, konkrétně UNESCO a Světovou radu pro cestovní ruch, aby převzaly právní a morální odpovědnost za archeologické vykopávky Izraele na „okupovaných palestinských zemích“ a k řešení tohoto problému zřídily mezinárodní vyšetřovací komisi.

Ve svém prohlášení úřad varoval archeology na celém světě, aby se tohoto „zločinu“ neúčastnili, protože jejich případné zapojení do vykopávek by mohlo mít právní dopady a poškodit jejich akademický význam těchto vykopávek.

Kancelář pro zahraniční věci PA navíc požaduje, aby muzea na celém světě pečlivě prozkoumala všechny archeologické nálezy pocházející z Izraele a odmítla je přijmout, pokud byly „zcizeny“ z „okupované palestinské země“.

Úřad také zdůraznil, že archeologické vykopávky prováděné Izraelem jsou zjevným porušením mezinárodního práva, které zakazuje „okupačnímu“ státu odstraňovat z okupovaného území jakékoli archeologické nálezy.

Kancelář pro zahraniční věci tvrdí, že se Izrael snaží využít archeologické vykopávky jako prostředek k falšování faktů a historie způsobem, který bude sloužit příběhu o „koloniální okupaci“.

22.05.2019 04:11 Daniel Žingor271Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova