Praha Jeruzalém

Danon prezentoval „čtyři sloupy“, které spojují Židy se zemí Izrael, a s kipou na hlavě přečetl v hebrejštině kapitolu z Bible.

Autor: Nitzan Keidar, 16.5.19 22:35

Rada bezpečnosti OSN před několika týdny pořádala pravidelnou diskusi o Blízkém východě, během které izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon vystoupil s projevem o právech židovského národa na zemi Izrael.

Ve svém projevu Danon představil „čtyři pilíře“, které spojují judaismus s Izraelskou zemí, a dokonce s kipou na hlavě přečetl v hebrejštině kapitolu z Bible.

Aby ilustroval historické propojení židovského národa s Izraelem, zmínil Danon Balfourovu deklaraci a příběh kmene Židů. Zmínil také, že Charta OSN i mezinárodní právo také uznávají právo židovského národa na zemi Izrael.

Několik dní po této rozpravě v OSN o ní začaly webové stránky po celém světě rozsáhle informovat a označily ji za „biblickou řeč“ a „projev hájící práva židovského národa“.

Řeč byla přeložena do španělštiny, polštiny, francouzštiny, portugalštiny a dokonce turečtiny. Palestinské zpravodajské internetové stránky to nazvali „lekcí historie velvyslance Danona“.

Video s tímto projevem se stalo hybnou sílou mezi evangelikální křesťanskou komunitou po celém světě. Jeden YouTuber s 222000 follovery věnoval Danonově řeči celou epizodu.

Jakmile začala Danonova řeč žít vlastním virtuálním životem, byl Danon pozván k rozhovoru na CNN, a tento rozhovor následně vysílaly Fox news.

Tento projev již má na YouTubu desítky tisíc shlédnutí jak v hebrejské, tak i anglické verzi a nadále hýbe Facebookovými skupinami podporujícími Izrael.

Velvyslanec Danon vyjádřil s reakcemi na jeho projev spokojenost: „Moje řeč má tak dobrou odezvu díky síle pravdy. Její úspěch je vítaným překvapením – předala světu sílu věčného spojení mezi židovským lidem a zemí Izraele.“

17.05.2019 06:04 Daniel Žingor239Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova