Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – Evropská unie oznámila přezkoumávání nových palestinských učebnic, o nichž bylo zjištěno, že obsahují ještě víc nenávisti a podněcování k ní, než předchozí, a to navzdory předchozí mnohaleté kritice a sankcím, informují Times of Israel.

Od: Hamodia, středa 15. května 2019, 17:17

Na základě studie, kterou provedla nevládní organizace IMPACT (Institut pro monitorování míru a kulturní tolerance ve školním vzdělávání), ve středu uvedla šéfka zahraniční politiky EU Federica Mogherini, že se EU bude touto otázkou zabývat.

„Můžeme potvrdit, že je plánována akademická studie učebnic pro palestinské školy. Potřebné finanční prostředky byly vyhrazeny na rok 2019,“ uvedla Mogheriniová v reakci na parlamentní otázku chorvatské poslankyně Marijany Petirové.

Řekla, že přezkum EU bude provádět „nezávislý a mezinárodně uznávaný výzkumný ústav“ s cílem „identifikovat možné podněcování k nenávisti a násilí a případný nedostatek dodržování UNESCO standardů míru a tolerance ve vzdělávání“.

IMPACT minulý měsíc zveřejnil 70-ti stránkovou studii učebnic, v nichž mimo jiné uvádí, že učební osnovy pro období 2018-2019 „záměrně opomíjejí jakoukoliv diskusi o míru nebo o jakékoli židovské přítomnosti v Palestině před rokem 1948“.

„Nejvíc znepokojující je systematická propagace násilí, mučednictví a džihádu ve všech stupních a předmětech rozsáhlejším a sofistikovanějším způsobem. Ta zahrnuje celé spektrum extrémistických nacionalistických myšlenek a islamistické ideologie a zasahuje i ​​do výuky vědy a matematiky,“ uvádí tato zpráva.

Generální ředitel IMPACT Marcus Sheff ve svém prohlášení uvedl:

„Neexistuje pro to žádná omluva ani ospravedlnění. PA pobírá od EU stovky milionů eur a na oplátku učí násilí, nenávisti a obětování mladých životů. Doufáme, že naše studie pomůže ukončit toto zneužívání a umožnit mladým Palestincům získat smysluplné mírové vzdělávání.“

16.05.2019 05:12 Daniel Žingor499Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova